Portaal:Dinosauriërs/Uitgelicht/49

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dromaeosaurus albertensis

Dromaeosaurus is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de Eumaniraptora, dat in het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika.

Het fossiel van Dromaeosaurus werd in 1914 gevonden in Canada. In 1922 werd de typesoort benoemd met de naam Dromaeosaurus albertensis, wat zoiets betekent als "rennende sauriër uit Alberta". Daarna zouden nog eens zeven soorten van Dromaeosaurus benoemd worden maar daarvan werd later begrepen dat het om heel andere dinosauriërs gaat. Alleen D. albertenis wordt tegenwoordig nog als een echte soort gezien. Dromaeosaurus gaf zijn naam aan de bekende groep van de Dromaeosauridae en wordt daarom vaak in boeken vermeld. Over het dier zelf heeft het wetenschappelijk onderzoek echter maar weinig harde gegevens aan het licht gebracht. Behalve losse tanden zijn er van Dromaeosaurus tot nu toe alleen een kop en een voet gevonden. Daarom is niet precies bekend hoe het dier eruit zag.

Dromaeosaurus was ongeveer twee meter lang. Hij liep op zijn achterpoten, had veren en was warmbloedig. Zijn schedel was heel stevig gebouwd om met zijn lange tanden krachtig te bijten. Zo joeg hij op vrij grote prooidieren. Die kon hij ook doden met een sikkelklauw die hij opgetrokken aan zijn voet droeg.

Lees verder