Portaal:Filipijnen/Geschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


 Hoofd-
pagina
   Geschiedenis    Economie    Geografie    Natuur    Politiek    Cultuur    Vervoer  

De Geschiedenis van de Filipijnen wordt gekenmerkt door een eeuwenlange overheersing door andere volkeren. Tot de 16e eeuw werd de Filipijnse archipel alleen bewoond door diverse lokale volkeren. De mensen die aan de kust woonden waren veelal oorspronkelijk met kleine bootjes, vanuit de Maleise archipel naar de Filipijnse eilanden getrokken om zich daar te vestigen. De daar reeds eerder gearriveerde volkeren werden daardoor naar de bergen verdreven. In de 14e eeuw deed de Islam met name in het zuiden van het land zijn intrede.

  • nader in te vullen
(1521 - 1898) - INLEIDING CATEGORIEËN

In 1521 kwamen de eerste Spanjaarden onder leiding van de Portugees Ferdinand Magellaan aan in de Filipijnen. Vanaf 1565 veroverden zij onder leiding van Miguel Lopez de Legazpi langzamerhand de grootste delen van het land. Slechts het zuidelijke eiland Mindanao en de Sulu-eilanden kregen ze niet echt onder controle. Tegen het einde van de 19e eeuw groeide onder invloed van het groeiende nationalisme de weerstand tegen de Spanjaarden en begon de Filipijnse Revolutie.

GESCHIEDENIS (1521 - 1898) - SELECTIE VAN ARTIKELEN OVERZICHTEN EN LIJSTEN
GESCHIEDENIS (1898 - 1946) - INLEIDING CATEGORIEËN

Hoewel de Filipino's onder leiding van Emilio Aguinaldo op 12 juni 1898 de Filipijnse onafhankelijkheid uitriepen, zou het nog een halve eeuw duren voor het daadwerkelijk onafhankelijk werd. De Amerikanen hadden het land na de Vrede van Parijs in 1898 gekocht en versloegen de rebellen in de Filipijns-Amerikaanse Oorlog. Pas na de bezetting van het land door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog, werden de Filipijnen op 4 juli 1946 dan echt onafhankelijk.

GESCHIEDENIS (1898 - 1946) - SELECTIE VAN ARTIKELEN OVERZICHTEN EN LIJSTEN
  • nader te bepalen
  • nader te bepalen