Portaal:Handbal/Uitgelichte biografie/09

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hendrikus Franciscus (Henk) Groener (Leersum, 29 september 1960) is een Nederlandse handbalcoach en voormalig handbalspeler.

Groener speelde tijdens zijn spelerscarrière bij AHV Swift, het nationaal team en verschillende buitenlandse clubs. Na zijn spelerscarrière werd Groener coach bij E&O, waarmee hij verschillende titels weet te halen. Ook was Groener bondscoach van zowel de nationale heren- en damesploegen. Sinds 2018 is Groener bondscoach van het Duitse nationale ploeg.

Op 22 november 1983 debuteerde Groener in het nationale team tegen Noorwegen, toendertijd speelde Groener nog bij eerste divisieteam Swift Arnhem. Met Swift Arnhem promoveerde Groener in 1984 naar de eredivisie. In het seizoen 1986/1987 wist Swift Arnhem de tweede plek te bemachtigen in de eredivisie en werd Groener in het betreffende seizoen topscorer van de eredivisie. Na afloop van dit seizoen vertrok Groener bij Swift Arnhem om te spelen voor Duitse TV Emsdetten. Tussen 1987 en 1991 kwam Groener uit TV Emsdetten, Wacker Thun en TV Aldekerk. In 1991 keerde Groener terug naar Nederland, om weer te spelen voor Swift Arnhem. Op 20 juni 1993 speelde Groener zijn laatste interland, waarmee hij in totaal voor het nationaal team 208 wedstrijden speelde en 519 goals maakte.

«lees verder»