Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ronald "Ron" Virus Wemel (Engels: Ronald Bilius Weasley) (1 maart 1980) is een personage in de Harry Potter-boekenserie van de Britse schrijfster J. K. Rowling. Dit personage is tot nu toe in alle Harry Potter-films gespeeld door de acteur Rupert Grint.

Rons twee beste vrienden op Zweinstein zijn Harry Potter en Hermelien Griffel. Ron en Harry ontmoeten elkaar voor het eerst in het eerste boek, wanneer Harry op zoek is naar perron 9 3/4; op het Londense King's Cross Station. Ze delen een coupé in de Zweinsteinexpres. Ron laat Harry kennismaken met zijn tamme rat (Schurfie) en Harry deelt snoep met Ron.

Alle personages noemen hem "Ron", met uitzondering van Loena Leeflang en Hermelien Griffel die hem voluit "Ronald" noemen, en Rons ex-vriendinnetje Belinda Broom die hem liefkozend "Ronnieponnie" noemt. Ron is de zoon van Arthur en Molly Wemel, en de broer van Bill, Charlie, Percy, Fred, George en Ginny.

Rons vader, Arthur Wemel, was tot aan boek zes hoofd van de Afdeling Misbruikpreventie Dreuzelvoorwerpen binnen het Ministerie van Toverkunst, een lage functie met een al even laag salaris. Als gevolg hiervan moesten de Wemels voor Ron veel dingen tweedehands aanschaffen, een feit dat bij Ron erg gevoelig ligt. In het zesde schooljaar van Ron wordt Arthur gepromoveerd en wordt hij Hoofd van de Afdeling voor de Opsporing en Inbeslagneming van Vervalste Verdedigingsspreuken en Beveiligende Voorwerpen.

Ron houdt van een goed spelletje Toverschaak en leert Harry schaken. Hij is erg bang voor spinnen, doordat zijn broer Fred ooit (toen Ron 3 was) zijn teddybeer in een grote spin veranderde. Ron voelt zich regelmatig 'de mindere' in gezelschap. Hij staat -voor zijn gevoel althans- in de schaduw van zijn oudere broers; en is daardoor op zoek naar succes. Hij geniet ervan om in de publiciteit te staan, en reageert soms wat jaloers wanneer anderen in het middelpunt van de belangstelling staan, zelfs wanneer het bijvoorbeeld Harry of Hermelien betreft. Rons loyaliteit en vriendschap tegenover Harry en Hermelien is echter zeer groot, hij gaat voor ze door het vuur.

Op Zweinstein deelt Ron een slaapzaal met Harry, Marcel Lubbermans, Simon Filister en Daan Tomas, die alle jongens van Griffoendor zijn die in hetzelfde jaar zitten.