Portaal:Informatica/Uitgelicht/47

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

FreeBSD is een gratis verkrijgbaar Unixbesturingssysteem. Het wordt onder andere gebruikt als onderste laag van het besturingssysteem Mac OS X, - eind jaren negentig - voor het "in de lucht houden" van de hotmail-servers en tot op heden door internetpionier Yahoo!.

FreeBSD is beschikbaar voor diverse platforms met verschillende architecturen, zoals x86-compatibele machines, AMD64, DEC Alpha, IA-64, PC-98 en UltraSPARC®.

FreeBSD is open source (vrije software): bij de installatie ervan kan men kiezen tussen het downloaden van de kernelsources of het downloaden van de complete sourcetree van het besturingssysteem. Installatie kan vanaf diverse media plaatsvinden, zoals van cd-rom of via het netwerk, bijvoorbeeld van een ftp-server.

Verder is er een zeer uitgebreide portscollectie om software uit te installeren. Hierdoor wordt de installatie van andere softwarepakketten, zoals OpenOffice.org en Mozilla Firefox, zeer eenvoudig.

Als FreeBSD in Linuxcompatibiliteitsmodus draait, kunnen bovendien ook applicaties die voor Linux ontwikkeld zijn onder FreeBSD draaien. Verder zijn er emulators voor bepaalde veelgebruikte commerciële besturingssystemen.

FreeBSD staat bekend om de uitgebreide en in het algemeen complete documentatie. Het FreeBSD-handboek biedt hulp bij de installatie, het beheer en de beveiliging van een FreeBSD-systeem. Het handboek is ook vertaald in het Nederlands.

Lees verder