Portaal:Insecten/Uitgelicht/5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koppeltje, ♂ links, ♀ rechts

Het vliegend hert, ook wel groot vliegend hert of hertkever (Lucanus cervus) is een insect uit de orde kevers (Coleoptera). Het is de bekendste soort uit de familie vliegende herten (Lucanidae). Het vliegend hert is in België en Nederland inheems maar zeldzaam.

Het vliegend hert is een van de grootste kevers die in Europa voorkomen en kan een totale lengte bereiken van meer dan 9 centimeter. De Nederlandse naam is te danken aan de enorme kaken van de mannetjes, die vertakt zijn aan het einde en doen denken aan het gewei van een hert. Bij de vrouwtjes ontbreken de vergrote kaken waardoor ze gemakkelijk zijn te onderscheiden.

De mannetjes zien er afschrikwekkend uit door hun grote kaken maar kunnen hier niet mee bijten en zijn ongevaarlijk. De kaken dienen alleen om te imponeren en kunnen niet krachtig worden samengetrokken. Als de vinger tussen de kaken wordt gebracht kan de kever echter gevoelig prikken met de scherpe, doornachtige vertakkingen aan de binnenzijde. De vrouwtjes hebben weliswaar kleinere kaken maar deze zijn in tegenstelling tot die van de mannetjes krachtig en scherp en kunnen gemakkelijk verwondingen aan de huid veroorzaken.

Het verspreidingsgebied van het vliegend hert beslaat grote delen van Europa en strekt zich uit tot in Azië. Het is een bewoner van bosrijke gebieden wat te maken heeft met het voedsel van de larven. Deze eten vermolmd hout en hebben een zeer lange ontwikkelingscyclus van vier tot acht jaar. De larven stellen daarnaast hoge eisen aan hun voedsel; het hout moet vochtig zijn en ten minste half begraven. Daarnaast moet het hout door bepaalde schimmels zijn afgebroken. Het vliegend hert is door al deze absolute levensvoorwaarden in combinatie met het lange larvestadium een kwetsbare soort die in veel streken afhankelijk is van bescherming.

Verder lezen