Portaal:Jazz/Uitgelicht 39

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerry Mulligan, ca. 1980 (William P. Gottlieb 16211)

Gerald Joseph "Gerry" Mulligan (New York, 6 april 1927Darien, 20 januari 1996) was een Amerikaans jazzsaxofonist, klarinettist, componist en arrangeur.

Hij staat tegenwoordig vooral bekend als een van de toonaangevende baritonsaxofonisten uit de jazzgeschiedenis, met name de periode van de cool jazz. Hij werkte onder meer samen met Claude Thornhill, Miles Davis, Stan Kenton,Chet Baker, en anderen. Mulligan was ook een ervaren pianist.

Biografie[brontekst bewerken]

Gerry Mulligan werd geboren in Queens, een stadsdeel van New York, als zoon van George en Louise Mulligan. Zijn vader was van Ierse komaf en zijn moeder was half Iers, half Duits. Gerry had nog drie oudere broers: George, Phil, en Don. George Mulligan werkte als monteur, waardoor de familie vaak moest verhuizen. Om haar te helpen bij het opvoeden van haar kinderen, huurde Louise Mulligan een Afro-Amerikaanse kinderjuffrouw in genaamd Lily Rose. Bij haar thuis leerde Gerry kennismaken met de piano. Ook maakte hij bij haar thuis kennis met enkele Afro-Amerikaanse muzikanten.