Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/39

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Personal Rapid Transit ('baantaxi') of PRT-systemen zijn people mover-systemen voor het vervoer van personen tot maximaal 6 passagiers per voertuig. Tevens rijden de PRT-voertuigen geautomatiseerd zonder bestuurder en op aanvraag op het netwerk. Voordeel van het systeem is de snelle beschikbaarheid en het gevoel in een taxi te rijden.

Tot op heden is dit concept nergens gerealiseerd, ondanks vele plannen. Het people mover-systeem dat in Morgantown, West Virginia operationeel is lijkt het meest op een Personal Rapid Transit-systeem.

In Cardiff zijn er vergevorderde plannen om een PRT netwerk aan te leggen van Ultra, een concept ontwikkeld aan de universiteit van Bristol.

Een Nederlandse naam voor PRT is baantaxi. Bij een baantaxi rijden cabines over een eigen baan, non-stop naar een station dat de passagier heeft geprogrammeerd. Een centrale computer kan onbemande cabines dirigeren naar stations waar vraag naar vervoer is. Het is openbaar vervoer zonder tussenstops, zonder overstappen en (meestal) zonder wachten. Een zitplaats is gegarandeerd. De voertuigen rijden vrijwel geluidloos en er zijn door de elektrische aandrijving geen uitlaatgassen. Het ruimtebeslag ligt in de orde van een fietspad. De baan met het geleidespoor ligt kruisingvrij. De stations liggen aan een aftakspoor en kunnen dus zonder meer worden gepasseerd.