Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/44

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een bus van de RET

Randstadbus is de (voorlopige) naam van het gezamenlijke busbedrijf van Connexxion en de RET. De RET heeft 49% van de aandelen en Connexxion 51%.

De chauffeurs van de RET zijn niet zo blij met het opgaan van RET-bus in het nieuwe Randstadbus, omdat het bedrijf hierdoor geen overheidsbedrijf meer is, en de werknemers niet meer onder de gunstige ambtenaren-CAO vallen, maar onder die van Connexxion.

Openbare aanbesteding

Randstadbus is opgericht in verband met de Wet personenvervoer 2000. De concessie Stadsvervoer Rotterdam zal binnen enkele jaren openbaar worden aanbesteed. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat al het openbaar vervoer in Nederland per 1 januari 2007 aanbesteed zou moeten zijn, dit mag worden uitgesteld tot 2009, mits de gemeentelijke vervoerbedrijven voor 2007 verzelfstandigd worden. Indien de gemeente eveneens voor 2007 zijn meerderheidsaandeel in het busbedrijf verkocht heeft, kan de verplichte aanbesteding worden uitgesteld tot 2012.

Door de samenvoeging van enkele concessies van Connexxion in de regio Rotterdam met het busbedrijf van de RET, ontstaat een sterkere speler op de markt, met in totaal vier concessies, in plaats van de enkele die de RET nu uitvoert.