Portaal:Shakespeare/Uitgelicht 09

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Walter Howard: "A Scene from As You Like It"

As You Like It is een komedie van William Shakespeare, geschreven in 1599 of 1600. Het stuk werd voor het eerst gepubliceerd in de First Folio-uitgave van 1623.

Herdersdicht[brontekst bewerken]

As You Like It werd waarschijnlijk in de periode 1598–1600 geschreven, gedurende de laatste jaren van het bewind van koningin Elizabeth I van Engeland. Het stuk behoort tot het literaire genre gekend als pastorale (herdersdicht) dat zijn wortels heeft in de literatuur van het Oude Griekenland. De Romein Virgilius schreef ook pastorales en ook in de tijd van Shakespeare kende het veel succes.

Een pastorale of herdersdicht verhaalt gewoonlijk over een vlucht van de stad naar het platteland, waar de personages zich vermommen als schaapherders. Ze converseren dan met de anderen over onderwerpen als de voordelen van het leven in de natuur versus het leven aan het hof, of over de relatie tussen kunst en natuur. Traditioneel wordt pastorale literatuur dan ook aangewend als vehikel tot maatschappelijke kritiek. Volgens de conventie van het herdersdicht draait ook As You Like It om romantische liefde, banale rivaliteiten, jong versus oud, rede tegenover passie in een speels universum waarin duizenden keuzes mogelijk zijn.