Portret van Théophile Smekens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portret van Théophile Smekens
Portret van Théophile Smekens
Kunstenaar Jacques De Braekeleer
Jaar 1889
Materiaal terracotta
Locatie Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Hoogte 40,5 cm
Breedte 29,5 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Portret van Théophile Smekens is een sculptuur of plastiek uit terracotta van Théophile Smekens (1823-1921), voorzitter van een rechtbank in Antwerpen. Het beeld werd in 1889 gemaakt door beeldhouwer Jacques De Braekeleer.

Iconografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Braekeleer portretteerde tal van prominenten uit zijn tijd waarbij hij hen raak typeerde, realistisch en gedetailleerd voorstelde. De beeldhouwer ontving een aantal opdrachten om Antwerpse tijdgenoten te vereeuwigen. Dit plastiek is een typisch voorbeeld van de klassieke manier van portretteren die nog tot het vierde kwart van de 19e eeuw gangbaar was. Deze terracotta is veel levendiger dan het marmeren beeld dat Alfons Van Beurden maakte van Smekens in 1893.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Smekens was voorzitter van het assisenhof van 1872 tot 1893 en contacteerde de kunstschilders Pierre Jean Van der Ouderaa, Karel Ooms en Juliaan De Vriendt om de zaal van de rechtbank te versieren met historische wandschilderingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk kwam terecht in de privéverzameling van Charles Van Herck. In 1997 werd het werk verworven door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting waarna het in bruikleen werd toevertrouwd aan het KMSKA sedert 2000 (inventarisnummer: IB00.087).