Sri Guru Ram Dass Jee International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sri Guru Ram Dass Jee International Airport
ਪੰਜਾਬੀ:
ਸ੍ਰੀ ਗੁਰੂ ਰਾਮਦਾਸ ਜੀ ਕੌਮਾਂਤਰੀ ਹਵਾਈ ਅੱਡਾ
हिन्दी:
श्री गुरु रामदास जी अन्तर्राष्ट्रीय विमानक्षेत्र
Sri Guru Ram Dass Jee International Airport
IATA: ATQ ICAO: VIAR
Algemene informatie
Geopend 1930
Type Publiek
Eigenaar uitbater Airports Authority of India
Plaats Rajasansi bij Amritsar, Punjab, India
Hoogte 230 m
Coördinaten 31° 42′ NB, 74° 48′ OL
Website aai.aero/en/airports/amritsar
Locatie in India
Sri Guru Ram Dass Jee International Airport (India)
Sri Guru Ram Dass Jee International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
16/34 3.657 meter Asfalt
Sri Guru Ram Dass Jee International Airport
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Sri Guru Ram Dass Jee International Airport (IATA: ATQICAO: VIAR) is het vliegveld van de Indiase stad Amritsar, 11 km ten noordwesten van het stadscentrum. De luchthaven ligt 15 km verwijderd van de Pakistaanse grens en 40 km van de Pakistaanse grootstad Lahore.

Het vliegveld is sinds november 2010 genoemd naar Goeroe Rām Dās, de vierde Sikh goeroe en de stichter van Amritsar, voor 2010 was het de Rajasansi International Airport.

De luchthaven is de grootste en drukste luchthaven van Punjab. Het is de op een na grootste luchthaven in Noord-India na Indira Gandhi International Airport in Delhi. In 2019 telde het vliegveld meer dan 2,5 miljoen passagiers. De luchthaven werd bekroond als de beste luchthaven in Azië-Pacific in 2020 (in de categorie van luchthavens met 2 tot 5 miljoen passagiers per jaar) door Airports Council International.

De luchthaven krijgt een rol als focusstad voor de Indische luchtvaartmaatschappijen IndiGo, Air India en SpiceJet.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1930 werd Amritsar Airport opgericht tijdens de Britse bezetting en werd gebruikt voor VVIP-transport. Na de onafhankelijkheid volgden verbindingen met Delhi en Srinagar. De eerste internationale vlucht, naar Kabul, werd gelanceerd in 1960. In 1982 begon Air India met een directe internationale vlucht van Amritsar naar Birmingham met een tussenstop in Moskou en deze vlucht werd zo populair dat het werd aangeduid als de nummer 1 vlucht voor Air India. Air India stopte echter gedurende een tijd met zijn activiteiten op Amritsar Airport vanwege Operatie Blue Star in 1984. Tussen 2001 en 2006 werd de terminal gevoelig uitgebreid, een nieuwe verkeerstoren afgewerkt en de landingsbaan verlengd. In 2009 werd een bijkomende en grotere terminal toegevoegd. Sinds 2017 is de luchthaven gecertifieerd met een ILS Cat III B instrument landing system.

Terminals, luchtvaartmaatschappijen en bestemmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Terminal voor binnenlandse vluchten[bewerken | brontekst bewerken]

Terminal voor internationale vluchten[bewerken | brontekst bewerken]

Ongevallen en ongelukken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 3 juni 1963 crashte een Douglas DC-3 Hiper van Indian Airlines opgestegen van Amritsar met bestemming Srinagar bij Sarna, 40 km verderop. Alle negenentwintig inzittenden, drie crew en zesentwintig passagiers, verloren het leven.
Zie de categorie Sri Guru Ram Dass Jee International Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.