Roetheens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roetheens (Rusin (русин))
Gesproken in Oblast Transkarpatië (Oekraïne), oostelijk Slowakije, zuidelijk Polen, Hongarije, noordelijk Roemenië, Vojvodina
Sprekers 600.000
Taalfamilie

Indo-Europees

Alfabet Cyrillisch
Officiële status
Officieel in

Vojvodina, Slowakije (als minderheidstaal)

Taalorganisatie World Academy of Rusyn Culture
Taalcodes
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 rue
Portaal  Portaalicoon   Taal

Roetheens (русинськый язык, rusyns'kŷi iazŷk) is een Oost-Slavische taal gesproken door de Roethenen. Meningen verschillen onder linguïsten over of het Roetheens een aparte taal is of een dialect van het Oekraïens. De politieke achtergrond van de kwestie geeft extra gewicht aan deze discussie.

Roetheens wordt gesproken in de Oekraïense regio Transkarpatië, het noordoosten van Slowakije, het zuidoosten van Polen (waar het ook wel łemkowski genoemd wordt, van het woord lem/лєм wat "enkel", "slechts", "maar" betekent) en Hongarije. Soms wordt Pannonisch tot het Roetheens gerekend, maar sommige taalkundigen beschouwen het Pannonisch als een West-Slavische taal. In Oekraïne wordt Roetheens meestal als een dialect van het Oekraïens beschouwd, omdat het zo dichtbij het dialect van de Hoetsoelen ligt, die een dialect van het Oekraïens spreken.

Pogingen om een Roetheense standaardtaal te ontwikkelen, worden bemoeilijkt doordat de taal verdeeld is over vier landen. In elk van deze landen bestaat een andere spelling en grammatica, gebaseerd op verschillende Roetheense dialecten. De culturele centra van het Karpaten-Roetheens zijn Prešov in Slowakije, Oezjhorod en Moekatsjeve in Oekraïne, Krynica Zdrój en Legnica in Polen en Boedapest in Hongarije. Er wonen ook heel wat actieve Roethenen in Canada en de Verenigde Staten.

Het is erg moeilijk om een goede schatting van het aantal sprekers te geven. Sommige schattingen komen uit op bijna één miljoen.

Het Roetheens is een officiële taal in Vojvodina, Servië. Onlangs is de taal in Slowakije erkend als minderheidstaal in gemeenten waar meer dan 20% van de bevolking Roetheens spreekt.

Externe links[bewerken]

  • Ethnologue over het Roetheens [1]


Wikipedia-logo-v2.svg Zie de Roetheense uitgave van Wikipedia.