Sancho IV van Gascogne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sancho Sanchès
-980
Hertog van Gascogne
Periode 930-950
Voorganger Garcia Sanchès
Opvolger Sancho Sancho
Vader Garcia II van Gascogne

Sancho IV Garcés (Baskisch: Antzo Gartzia, Gascons: Sans Gassia) was een zoon van graaf Garcia II van Gascogne. Hij volgde zijn vader in 930 op als graaf van Gascogne.

Het gebied was sterk gekrompen, doordat zijn broers belangrijke delen erfden. Sancho erfde de delen Lomagne, Gavarret, Tursan en Bruillois. Zijn jongere broers Willem en Arnold, erfden resp. Fézensac (inclusief Armagnac) en Astarac.

In 932 schrijft Flodoard dat de broers Ermengol van Rouergue en Raymond Pons van Toulouse, prinsen van Gothië samen met een "Lupus Aznar Vasco" de eer betuigden aan Rudolf van Frankrijk. Lewis meent dat deze "Vasco" de hertog van Gascogne was en noemt hem "Sánchez".

Sancho had twee natuurlijke zoons, Sancho Sancho die hem zou opvolgen, en Willem Sancho, die zijn kinderloze broer opvolgde. Een derde zoon was Gombald, aartsbisschop van Bordeaux. Een vierde zoon Udalrich of Odulric wordt in de documenten vermeld.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Sancho IV Garcés of Gascony op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.