Sharid Alles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sharid Alles-Uppelschoten (India, 1980) is een Nederlandse radiomaker, schrijver, presentator, producent en redacteur. Alles is bekend als podcastmaker, kinderboekenschrijver en voormalig zendermanager van NPO 3FM.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar opleiding Nederlands tekstschrijven aan de Hogeschool Inholland, gaat Sharid Alles aan de slag als webredacteur bij Endemol. Al gauw maakt ze de overstap naar de functie van radio-dj bij FunX, waar ze de rol van presentator en producer vervult. In maart van 2007 wordt Alles aangenomen bij BNN als redacteur en presentator op invalbasis bij BNN Today, destijds het programma van de omroep op Radio 1. Vanaf januari 2008 komt daar 3voor12Radio (VPRO) bij op NPO 3FM, waar Alles eerst parttime en later fulltime haar radiocarrière vervolgt, als producer en co-host.

In 2011 stopte Sharid Alles bij 3voor12Radio en ging ze als freelance presentator, producer, eindredacteur en tekstschrijver aan de slag voor onder meer Radio 1, Radio 6, 3FM en Radio 2.

Tussen 2009 en 2014 werkte Alles voor NPO 3FM als eindredacteur tijdens grote projecten zoals Pinkpop, Lowlands en Serious Request, naast haar werk als producer/redacteur en co-host voor 3voor12Radio en later PS Radio (KRO). In 2015 keerde Alles terug bij jongerenzender FunX, ditmaal in een leidinggevende rol, waar ze eindverantwoordelijk werd voor alle inhoud op de radiozender en online. Haar functie als programmaleider vervulde ze tot medio 2018, waarna ze zendermanager werd van NPO 3FM. Deze functie vervulde ze tot 1 januari 2022.[1] Ze slaagde er in om de jarenlang teruglopende luistercijfers stabiel te houden ten tijde van de Corona pandemie.

Sharid Alles is getrouwd en moeder van twee zoons. Voordat ze getrouwd was, was ze bekend als Sharid Uppelschoten. De achternaam Alles is van haar man en heeft ze overgenomen[2].

Kinderboeken[bewerken | brontekst bewerken]

Alles is auteur van de kinderboeken Rocca en het geheime toverrecept[3] en Rocca en de verdwijning van Oma Sala[4], beide uitgegeven bij Rose Stories. Momenteel werkt Alles aan het derde boek in de serie.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 oktober 2021 onderbreekt Alles als zendermanager het programma van Timur Perlin op NPO 3FM. Perlin staat dan op het punt om de locatie van een geheim concert van Songfestival-winnaar Måneskin te onthullen, iets wat Alles probeert te voorkomen. Ze wordt bekritiseerd op haar ingrijpen, onder meer door Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje[5]. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) roept de NPO-Ombudsman op onderzoek te doen naar de kwestie.

Op 16 november 2021 maakt Alles bekend de functie van zendermanager van NPO 3FM per 1 januari 2022 neer te leggen[6]. Haar vertrek geeft haar de ruimte om weer te gaan freelancen en eigen werk te maken en te focussen op haar privéleven.

Huidige werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2022 werkt Sharid Alles succesvol als zelfstandig ondernemer en verzorgt ze met haar bedrijf Alles in de media onder andere podcasts, audioklussen, scripts en scenario’s. Ze coacht jong mediatalent bij de NPO en daarnaast zet Alles zich in voor het bewerkstelligen van meer diversiteit in het Nederlandse medialandschap.

Samen met oud-collega Eva Cleven maakt ze in 2024 een podcastserie over adoptie voor FunX.