Sint-Jobskapel (Hoepertingen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sin-Jobskapel Hoepertingen

De Sint-Jobskapel is een betreedbare kapel aan de Truierweg in het Belgisch dorp Hoepertingen.

De bakstenen kapel werd waarschijnlijk verbouwd in 1632, op initiatief van de familie Van Scharenberg, heren van Hoepertingen. Het rechthoekige gebouwtje onder zadeldak heeft vlechtingen in de voor- en achtergevels, en verticale mergelstenen banden en dito hoekbanden. Het rechthoekige ingangsportaal is later geconstrueerd, maar de originele ontlastingsboog boven de deuropening bleef nog behouden. De kapel werd gerestaureerd in 1957.

De kapel bezit een 17de-eeuws beeld van Sint-Job en twee krijten beelden, één van de H. Willem van Aquitanië en één van Anna-ten-drieën. Het renaissance-altaar uit 1632 door Anna van Lynden voor haar echtgenoot, Willem van Scharenberg opgericht, werd bij de verbouwing van de kerk rond 1800 overgebracht naar de huidige plaats . Het is uitgevoerd in marmer en in geschilderd en gemarmerd hout. Het toont beelden en de wapenschilden van Van Scharenberg en zijn families.

Tussen erfgoeddag 2016 en eind april 2024 herbergde de kapel de romaanse doopvont uit de eerste kerk van Hoepertingen. De doopvont is 12de-13de-eeuws van Maaslandse steen. Ze werd teruggevonden in een opslagplaats van het Grand Curtiusmuseum van Luik. Vanaf 26 april 2024 kreeg deze een vaste plaats in de Sint-Vedastuskerk.

De kapel wordt momenteel volledig gerestaureerd. De werken zullen waarschijnlijk tegen eind juni 2024 beëindigen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]