Sint-Jozefkerk (Speyer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Jozefkerk (Speyer)
Sint-Jozefkerk
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Regio Vlag van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Rijnland-Palts
Plaats Speyer
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Coördinaten 49° 19′ NB, 8° 26′ OL
Gebouwd in 1914
Architectuur
Architect(en) Ludwig Becker
Afbeeldingen
Sint-Jozefkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Jozefkerk (Duits: Sankt Josephkirche) in de Duitse stad Speyer is een katholieke parochiekerk en vormt het middelpunt van een gebouwencomplex in de parochie Sint-Jozef. De kerk werd in haar uitzonderlijke formaat en prachtvolle inrichting gebouwd als reactie op de bouw van de naburige protestantse Gedächtniskirche. Tegenwoordig zijn de betrekkingen tussen de katholieken en protestanten in Speyer echter uitstekend te noemen. Tijdens de maandenlange renovatiewerkzaamheden aan de Sint-Jozefkerk mochten de katholieken de heilige missen in de Gedächtniskirche vieren.

De twee torens van de kerk zijn 90 meter hoog en daarmee 10 meter lager dan de Gedächtniskirche. Samen met de Keizersdom en de Gedächtniskirche bepaalt de Jozefkerk het stadssilhouet van Speyer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Onmiddellijk nadat de protestanten geld begonnen in te zamelen voor de Gedächtniskirche, stichten de katholieken van Speyer in 1887 hun eigen bouwvereniging. Toen de bouwvereniging van de Gedächtniskirche de bouwgrond verwierf, poogden de katholieken een bouwterrein in onmiddellijke nabijheid te verkrijgen. Het oorspronkelijk te bebouwen terrein lag tegenover de huidige kerk, maar werd later ingeruild. Een groot deel van het bouwterrein werd door het Sint-Magdalenaklooster ter beschikking gesteld.

In aanwezigheid van de toenmalige bisschop Michael von Faulhaber werd de eerste steen voor de kerk gelegd. Pastoor Josef Schwind noemde de eerstesteenlegging in zijn preek een "Feest voor de katholieke religie" en "Belijdenis tot de oude God".

Al in het jaar 1914 kon de kerk worden gewijd. De kerk kreeg het patrocinium van Sint-Jozef, schutspatroon van de Keur-Palts en de werknemers.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp van de kerk is van Ludwig Becker die vormen van jugendstil, gotiek, barok en renaissance toepaste. De kerk moest voldoen aan de eis om zich in stijl duidelijk te onderscheiden van de Keizersdom en Gedächtniskirche.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]