Sleepnet (visserij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vissersboot met aan beide kanten sleepnetten.

Een sleepnet of schrobnet is een visnet dat door het water wordt gesleept.

Sleepnetten worden actief voortbewogen door het water, doordat eraan getrokken wordt. In het simpelste geval door vissers, die op het strand staan: de strandzegen. Maar meestal door één of meer vissersboten, die door zeilen of motor worden voortgestuwd. Zo'n net heeft vaak de vorm van een trechter. De vis wordt opgeschept door het bewegende net.

Sleepnetten worden ook gebruikt om watergangen of waterpartijen leeg te vissen voorafgaand aan ingrijpende werkzaamheden (zoals leegpompen of grootschalig baggeren) om te voorkomen dat de vis sterft tijdens de werkzaamheden.

Het vissen met een sleepnet is berucht vanwege de bijvangst (van andere zeedieren) en de verwoesting van de zeebodem die het veroorzaakt. Naarmate de maaswijdte van het gebruikte visnet kleiner is, is de destructieve invloed groter. Zo gebruikt de boomkorvisserij op tong een maaswijdte van acht centimeter. Om de destructieve invloed van het gebruik van een sleepnet te verkleinen, adviseren wetenschappers om liever de twinrig te gebruiken, die een maaswijdte van twaalf centimeter heeft. Hier kan echter geen (dure) tong mee worden gevangen en wanneer de betreffende visser geen quotum heeft voor schol is het haast onmogelijk om over te stappen.[1]

Zie de categorie Trawl nets van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.