Southern Football League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Southern Football League ook wel bekend onder de sponsornaam British Gas Business Football League is een Engelse voetbalcompetitie voor semi-professionele en amateurteams voor het zuidwesten, centraalzuid en de Midlands. Om historische redenen speelt ook het Welshe Merthyr Tydfil FC in de league.

Geschiedenis[bewerken]

De Bristol Rovers F.C. in het seizoen 1904-05 na het winnen van de Southern Football League.

Professioneel voetbal ontwikkelde zich langzamer in het zuiden van Engeland dan in het noorden. Het professionalisme werd dan ook verboden door de Football Association in 1885. Toen de Football League werd opgericht in 1888 bestond deze uitsluitend uit clubs uit het noorden en de Midlands omdat de zuidelijke clubs tegen het professionalisme waren.

Woolwich Arsenal (tegenwoordig gewoon Arsenal FC) was de eerste club uit Londen die professioneel werd en was één van de eerste clubs die een Southern League wilde opzetten als rivaal van de Football League. Dit mislukte echter door tegenstand van de Londense voetbalbond en Arsenal sloot zich hierop aan bij de Football League als enige club ten zuiden van Birmingham in 1893.

Desalniettemin slaagde de 2de poging om een Southern League op te richten wel, de competitie was voor zowel profclubs als amateurclubs en werd opgericht in 1894 op het initiatief van Millwall Athletic (nu gewoon Millwal). De 9 oprichtende leden waren.

De competitie was zo’n succes dat al snel een 2de klasse werd opgericht. Millwall Athletic won de eerste 2 titels en werd vicekampioen in het 3de seizoen. Al snel groeide de league uit tot de grootste competitie buiten de Football League in het zuiden en centrale gedeelte van Engeland. In 1907 werd wel Bradford Park Avenue toegelaten dat een noordelijke club was.

Tottenham Hotspur is de enige club uit de Southern League die er ooit in slaagde de finale van de FA Cup te halen, dit was in 1901, het seizoen ervoor en erna bereikte Southampton FC ook de finale maar verloor deze. Omdat de competitie zo sterk was werd er elk jaar de Charity Shield georganiseerd tussen de kampioen van de Southern League en de Football League.

In 1920 werd de hele topklasse opgeslorpt door de Football League en werd zo de Football League Third Division die een jaar later werd omgedoop in Football League Third Division South na de oprichting van de Football League Third Division North.

De volgende 6 decennia was er een systeem dat de onderste 2 teams uit de Football League een aanvraag moesten indienen om herverkozen te worden, als dit niet lukte degradeerde die club naar de Southern League en werd dan door een ander team vervangen.

In 1979 werd de Football Conference opgericht als competitie net onder de Football League en de Southern League daalde dus één niveau, de topteams werden wel in de nieuwe competitie opgenomen. In 2004 verloor de League opnieuw een aantal topclubs toen de Conference South werd opgericht en de Southern League dus opnieuw met één niveau daalde.

League structuur[bewerken]

De league is al verschillende keren gereorganiseerd door de jaren heen en bestaat momenteel uit de Premier Division op het 3de niveau in de voetbalpyramide onder de Football League en het 7de niveau in heel Engeland. Onder de Premier Division zijn de Division One South & West en Division One Midlands. De kampioen van de Premier Division en de winnaar van de play-off promoveert naar de Conference North of Conference South, afhankelijk van hun locatie.

Clubs die degraderen uit de Southern League kunnen naar één van de 14 lager gelegen divisies degraderen, maar in praktijk degraderen ze meestal naar één van de volgende divisies:

Externe links[bewerken]