Goliat (Bijbel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BenTels (overleg | bijdragen) op 26 okt 2003 om 14:36. (Artikel geschreven)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Goliath geboren te Gath: volgens Bijbelse overlevering een tweevechter voor de Filistijnen.

Goliath was volgens Bijbelse overlevering een reus die zich ten dienst stelde als kampvechter of tweevechter voor het Filistijnse leger in hun oorlog tegen koning Saul. Zijn taak was dus om tussen de beide legers in te gaan staan en in plaats van een groot gevecht tussen de twee (waarbij aan beide zijden zware verliezen zouden vallen) het Israelitische leger uit te dagen tot een tweegevecht tussen hem een een Israelitische kampioen. De Filistijnen hadden kennelijk alle vertrouwen in Goliath, want volgens de Bijbelse tekst in Samuel 1 17:8-9 was zijn aanbod aan Saul's leger

Waarom zoudt gijlieden uittrekken, om de slagorde te stellen? Ben ik niet een Filistijn, en gijlieden knechten van Saul? Kiest een man onder u, die tot mij afkome.
Indien hij tegen mij strijden en mij verslaan kan, zo zullen wij ulieden tot knechten zijn; maar indien ik hem overwin en hem sla, zo zult gij ons tot knechten zijn, en ons dienen.

Oftewel, Waarom moeten onze beide legers ten strijde trekken? Ik ben Filistijn, jullie zijn de volgelingen van Saul. Kies jullie kampioen en laat hem mij bevechten. Mocht hij winnen, dan worden wij jullie slaven. Maar als ik win, dan gaat het ook andersom.

Nu moet gezegd worden, dat de Filistijnen ook wel reden hadden om zo blindelings te vertrouwen op het kunnen van Goliath. Volgens Samuel 1 17:4-7 was Goliath namelijk niet zomaar een kampvechter, maar hij was een enorm sterke reus. Om eens wat te zeggen, hij droeg een koperen helm en scheenbeschermers en torste een zwaar koperen schild met zich mee en een enorm zwaard. Bovendien had hij een speer met een stok zo groot als een weversboom en een punt die 600 sikkelen ijzer woog (zo'n 432 gram) en droeg hij een schubachtig pantser of een maliënkolder van 5000 sikkelen koper (zo'n 36 kilo). Bovendien was hij wel zes ellen en een span lang!

Nu is er nogal wat onenigheid over was een el hier precies is, want de Bijbel kent drie soorten ellen: een van vijf palmen (handpalmen, dus vier vingerbreedten), een van zes palmen en een van dertig palmen. Ook zijn er mensen die vinden dat die getallen niet 5, 6, en 30 maar 6, 12 en 36 moeten zijn. Neem even aan dat een palm 10 centimeter is, dan is een el dus tussen de 50 en 360 centimeter. Een span is in ieder geval een kleine 25 centimeter. Goliath zou dus ergens tussen de 3,25 meter en de 21,85 meter zijn. Gegeven hoe onder de indruk Bijbelse schrijvers waren van 36 kilo pantser, lijkt 3,25 meter echter waarschijnlijker (dat was ook wel erg groot voor mensen in die tijd). Daarbij moet gerekend worden dat handpalmen toen over het algemeen kleiner waren dan nu, dus een minimale lengte van 2,80 meter kan ook (waarmee Goliath nog altijd een flink stuk boven de gemiddelde mens van die tijd uit zou hebben getorend).

Goliath herhaalde zijn uitdaging 40 dagen achter elkaar en spotte zo met het Israelitische leger, waar niemand het tegen hem op durfde te nemen. Toch was hij uiteindelijk niet de overwinnaar, want de herdersjongen David velde Goliath op de 40ste dag met een welgemikte steen tegen het voorhoofd. Waarna hij, het zekere voor het onzekere kiezend, terugkwam op zijn eerdere besluit geen zwaard te hanteren en Goliath met diens eigen zwaard onthoofdde.

Bronnen