Mirabel (pruim)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Rasbak (overleg | bijdragen) op 27 mei 2005 om 19:06.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox divisio entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox genus entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section binomial simple Sjabloon:Taxobox end

Mirabelle en de Kroosjespruim behoren beiden tot de soort Prunus insititia. Deze pruimen komen van nature voor in Europa en Azië en zijn waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit West Azië.

De boom kan 3 tot 6 m hoog worden. Het blad is min of meer eliptisch van vorm en heeft een gekartelde rand. In een bloemknop zitten meestal twee bloemen. De ronde vruchten zijn vrij klein en donkerblauw of geel van kleur. Het zoet smakende vruchtvlees laat bij sommige rassen niet van de pit (steen) los.

Rassen

'Mirabelle de Nancy' is een zeer oud ras en afkomstig uit de omgeving van de franse plaats Nancy. Het ras is zelfverdraagzaam hetgeen wil zeggen dat het zichzelf kan bestuiven. De goudgele vruchten zijn in Nederland in de tweede helft van augustus rijp. Het vruchtvlees laat gemakkelijk van de pit los en heeft een zeer goede smaak. Ook kunnen de vruchten op suikersiroop geconserveerd worden en zijn ze zeer geschikt voor het maken van jam en compote.

De 'Gele kroosjespruim' wordt meestal gebruikt als onderstam voor andere pruimenrassen, maar is ook geschikt voor aanplant in particuliere tuinen.

'Damson' wordt veel in Engeland en Amerika aangeplant. Dit ras heeft donkerblauwe vruchten.