Luchtsnelheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Handige Harrie (overleg | bijdragen) op 26 aug 2010 om 17:39. (typo, taal)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Airspeed indicator

De luchtsnelheid, in Engels luchtvaartjargon airspeed genoemd, is de snelheid van een vliegtuig ten opzichte van de omringende luchtmassa. De luchtsnelheid wordt in de gemotoriseerde luchtvaart uitgedrukt in knopen.

De term 'luchtsnelheid' zonder toevoegingen kan een van deze betekenissen hebben:

  • Aangegeven luchtsnelheid (indicated airspeed – IAS). Dit is de snelheid aangegeven door luchtsnelheidsmeter van het vliegtuig (in praktijk meestal bij zijn Engelse naam airspeed indicator genoemd). Het is deze snelheid die in de radiocommunicatie tussen piloot en luchtverkeersleiding wordt verstaan onder de algemene term 'luchtsnelheid'.
  • Werkelijke luchtsnelheid (true airspeed – TAS) (ook wel ware luchtsnelheid genoemd). Dit is de luchtsnelheid van een vliegtuig ten opzichte van onverstoorde lucht. De werkelijke luchtsnelheid wordt voornamelijk gebruikt bij het plannen van een vlucht.

De luchtsnelheidsmeter in het vliegtuig werkt met een pitotbuis aan de buitenkant van het vliegtuig, die de druk van de aanstromende lucht meet. Deze druk varieert met de snelheid, maar ook met de vlieghoogte doordat de dichtheid van de lucht afneemt met de hoogte (dit laatste is trouwens het principe van de (barometrische) hoogtemeter). Tevens wordt de dichtheid van de lucht beïnvloed door de temperatuur. Hierdoor kunnen de aangewezen luchtsnelheid en de werkelijke luchtsnelheid sterk van elkaar afwijken.

Zie ook

  • Grondsnelheid, de snelheid van een vliegtuig ten opzichte van de aarde.