Aglaja (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 8 aug 2019 om 23:40. (#gendergap Nieuw artikel: "Aglaja was de titel van mode- en handwerktijdschriften in Nederland...")
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Aglaja
Vier gebonden jaargangen van het mode- en handwerktijdschrift Aglaja, 1848-1850, 1853. Centraal Museum, Utrecht
Genre mode
handwerken
Doelgroep(en) vrouwen
Eerste editie 1835?
Laatste editie 1857?
Taal Nederlands
Portaal  Portaalicoon   Media

Aglaja was de titel van mode- en handwerktijdschriften in Nederland die van 1835 tot 1857 (uitgever J.P. Beekman)[1] of van 1844 tot 1864 (uitgever A.C. Kruseman in Haarlem) [2][3] verschenen en vernoemd waren naar de jongste van de Gratiën Aglaia (Glans). De laatste (Maandboekje voor dameshandwerken) verscheen in een klein formaat en bevatte brei-, haak-, knoop- en borduurpatronen met modenieuws, een modeplaat en later boekrecensies en een feuilleton. In 1864 werd deze Aglaja samengevoegd met het blad Gracieuse tot De Gracieuse - Geïllustreerde Aglaja en richtte zich verder alleen op mode en handwerken. De verkoopprijs bedroeg f 3,- per jaargang ofwel 25 cent per aflevering.

In fictie

In de roman Max Havelaar (1860) laat Sjaalman als bediende op een boekverkoping ingebonden jaargangen van dit tijdschrift op de grond vallen, zodat Batavus Droogstoppel hem niet in dienst neemt[1].

Galerij

Externe links

Zie de categorie Aglaja van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.