Stripvos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Stripvos is een prijs, die wordt uitgereikt door het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde aan personen of instellingen die met hun activiteiten van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Persoon of instelling
2002 Marc Sleen
2003 Patrick Van Gompel
2004 Jef Nys
2005 De Stripspeciaal-Zaak
2006 Paul Geerts
2007 Frank Daniëls
2008 Vlaams Fonds voor de Letteren
Twee koningskinderen van Marvano
Jeff Broeckx
2009 Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal
Ergens waar je niet wil zijn van Brecht Evens
Jan Smet
2010 Peter Bonte
Apostata van Ken Broeders
2011 Merho
Simon Spruyt
Pinceel
2012 Kurt Morissens
2013 SYNTRA

2008[bewerken | brontekst bewerken]

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Stripgilde zijn op 22 november 2008 drie Stripvossen uitgereikt in het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal te Brussel aan personen of instellingen, die belangrijk zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) kreeg de Stripvos voor de meest verdienstelijke organisatie. Het VFL kreeg de prijs omdat het de afgelopen jaren een hele generatie jonge striptekenaars "met aparte en eigenzinnige creaties" ondersteund heeft.

De Stripvos voor het beste Nederlandstalige album ging naar Twee koningskinderen van Marvano. Het is het derde deel van zijn Berlijncyclus. Het album wordt geloofd voor het "originele scenario" en de "filmische tekenstijl".

Jeff Broeckx kreeg een Stripvos voor de meest opmerkelijke en rijkgevulde carrière. Hij maakte stripseries als Serge, Dag en Heidi en Sloeber. Als medewerker van Studio Vandersteen werkte hij mee aan Bessy en Klein Suske en Wiske. De jury noemt hem "een romanticus, die kinderen kan laten wegdromen in een spannende en aangename fantasiewereld".

2009[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 november 2009 werden de Stripvossen uitgereikt aan personen of instellingen, die belangrijk zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld.

Het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal of Belgisch Stripcentrum, in de volksmond het Stripmuseum werd gekozen als organisatie die zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor het Nederlandstalige Beeldverhaal. Op meer dan vierduizend m² brengt het Belgisch Stripcentrum alles samen wat te maken heeft met het stripverhaal, van de prestigieuze beginselen tot de meest recente ontwikkelingen. Intussen is het museum uitgegroeid tot een van Brussels topattracties. Het Belgisch Stripcentrum, dat ieder jaar 200.000 bezoekers verwelkomt, vierde in 2009 tevens zijn 20-jarig bestaan.

De Stripvos voor het meest verdienstelijke Nederlandstalige album ging naar Brecht Evens met zijn album Ergens waar je niet wil zijn. Het is de tweede keer dat Brecht Evens een onderscheiding krijgt van de Stripgilde. De eerste keer gebeurde dat met Een boodschap uit de ruimte , een album waarmee hij in 2005 de Prijs van het beste Stripdebuut won.

12 december 2009 werd enigszins verrassend een derde StripVos 2009 uitgereikt aan Jan Smet. Hij stond aan de wieg van het CISO-magazine, het latere Stripgids en die mee de Stripgidsprijs in het leven heeft geroepen, de initiatiefnemer was van de Stripgidsdagen, de grondlegger van de Bronzen Adhemarstichting, met andere woorden de pionier van alles wat met strips in Turnhout en bij uitbreiding in heel Vlaanderen en een groot stuk van Nederland te maken heeft. De uitreiking van deze StripVos-carrièreprijs 2009 gebeurde tijdens de Stripgidsdagen te Turnhout.