Stroomdiagram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voorbeeld van een stroomdiagram

Een stroomdiagram of stroomschema, ook wel flowsheet of flowchart, is een schematische voorstelling van een proces. Het wordt over het algemeen gebruikt om een proces makkelijker te visualiseren, of om fouten in het proces te kunnen vinden.

Deze diagrammen worden bijvoorbeeld gebruikt om het ineenzetten van een fiets of een meubelstuk te demonstreren, of om beslissingen op een belastingformulier mee duidelijk te maken. Ze kunnen variëren van simpele schema's die in feite niets meer zijn dan een stappenplan tot productieschema's van meerdere pagina's.

Bij de ontwikkeling van software worden stroomdiagrammen veel gebruikt. Er bestaan programma's die aan de hand van stroomdiagrammen een concept voor code van een programmeerproject in een gegeven programmeertaal opstellen; dergelijke programma's kunnen ook beperkingen opleggen aan stroomdiagrammen, zodat ze bijvoorbeeld alleen verbindingen toestaan die in een gegeven databasetaal te realiseren zijn.

Over het algemeen bevat een stroomdiagram een startpunt, eindpunten, invoer, uitvoer, mogelijke paden en de beslissingen die tot mogelijke paden leiden. Deze worden volgens vaste conventies weergegeven. ISO heeft hier in 1985 de standaard ISO 5807 voor opgesteld.

Software[bewerken | brontekst bewerken]

Microsoft Visio is een veelgebruikt programma voor het maken van stroomdiagrammen.

Dia[1] is een bekend open source (GPL) programma om stroomdiagrammen te maken. Dia is als installatiepakket beschikbaar voor Linux, Windows en Mac OS X.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Flow chart op Wikimedia Commons.