TÜV Rheinland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdkwartier in Keulen

TÜV Rheinland is een bedrijf dat zijn hoofdvestiging in Duitsland heeft. Het bedrijf richt zich op certificering, inspectie en veiligheid en is actief in de technieksector. Het werd opgericht in 1872 en heeft zijn hoofdvestiging in Keulen.

Achtergrond[bewerken]

De eerste naam voor het bedrijf was Dampfkessel-Überwachungs-Vereine in 1872. Het was een groep ondernemers die als 'Stoomketelinspectieberijf' de handen ineen sloegen. Het bedrijf kreeg van de overheid toestemming tot inspecties van met name stoomketels en werd dan ook vanaf 1872 door de overheid opgedragen om dergelijke inspecties ook bij derden te verrichten.

Vanaf 1900 inspecteerde DÜV ook de eerste automobielen op stoom. Ook gaf DÜV rijbewijzen uit. Later kwamen daar (vanaf 1918) inspecties voor veiligheid in de mijn- en energiesector bij. In 1936 werd de naam veranderd in TÜV (Technische Überwachungsvereine).

In 1962 wordt de tak TÜV Keulen omgedoopt tot TÜV Rheinland e.V. op een moment dat er zo'n 600 medewerkers waren.

In 1978 breidt de organisatie zich uit naar Azië, en komt er een kantoor in Tokio. 1980 volgt Amerika, 1986 Taiwan, 1988 Hongkong, 1989 Shanghai, 1995 komt er een autoinspectiebedrijf bij in Argentinië.

De periode daarna kenmerkt zich door fusies en het opkopen van andere bedrijven, en de naam wordt officieel TŨV Rheinland Group.[1].

Het bedrijf controleert op de naleving van technische eisen en wettelijke normen bij technische producten en ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe technologieën die gericht zijn op mens en milieu. Het driehoekige logo staat voor de drie belangrijkste aspecten waar het bedrijf zich mee bezighoudt: mens, technologie en milieu.

Het bedrijf is tegenwoordig wereldwijd actief met dienstverlening in 42 bedrijfstakken. Bij de TÜV Rheinland Group werken wereldwijd 17.000 mensen op 500 locaties in 65 landen. De jaarlijkse omzet bedraagt anno 2012 € 1,531 miljard.[2]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties