Takka takka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Takka takka
Kunstenaar Roy Lichtenstein
Jaar 1962
Techniek olieverf op doek
Afmetingen 142.2 × 172.7 cm
Museum Museum Ludwig, Keulen
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Takka takka is een popart-schilderij van de schilder Roy Lichtenstein uit 1962.[1]

Het werk in olieverf op doek toont een machinegeweer dat schiet terwijl het boven de camouflage van palmbladeren ligt. In het schilderij herkennen we de 'comic book'-stijl die typerend is voor Lichtenstein.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Lichtenstein was piloot in het Amerikaanse leger die werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De bron van Takka Takka is het stripboek 'Battlefield Action #40'. De titel van het werk is afkomstig van de onomatopee die het geluid weergeven dat afkomstig is van een machinegeweer.

De grofheid van de striptekening in samenwerking met de geschreven tekst geeft aan het schilderij een kracht en een dubbelzinnigheid. Het schilderij laat een blijvende indruk na van het oorlogsgeweld. Daarnaast geeft het werk ook een inzicht in de rol die beelden speelden tijdens de oorlog. Lichtenstein beperkte zich tot het tonen van het oorlogstuig op het moment dat het doet waarvoor het bedoeld en massaal geproduceerd is.

Kritiek op het werk[bewerken | brontekst bewerken]

Er kwam kritiek op het werk van Lichtenstein door criticus Sophie Gilbert. Zij beschouwde Takka Takka als een voorbeeld van "agressieve hypermannelijke oorlogschilderijen". Ze vond dit door de afbeelding van de geweren die geluidseffecten creëren en het gebruik van onomatoperende woorden tijdens militaire conflicten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]