Talia al Ghul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Talia al Ghul
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Detective Comics #411 (mei 1971)
Bedenker(s) Dennis O'Neil
Bob Brown
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Talia al Ghul
Bekende aliassen Talia Head
Familie Ra's al Ghul (vader), Nyssa (halfzuster), Damian Wayne (zoon)
Lid (geweest) van The Demon, League of Assassins
Superkrachten Expert in vechtkunsten. Hoge intelligentie. Gebruikt de Lazarus Pits van haar vader voor eeuwige jeugd en het genezen van zware verwondingen.

Talia al Ghul is een fictief personage uit de strips van DC Comics. Ze is de dochter van Ra's al Ghul en komt daarom vooral voor in verhalen over Batman, waarin haar opstelling enigszins variabel is. In sommige verhalen is ze Batman vijandig gezind en gedraagt ze zich als een superschurk, terwijl ze andere keren Batman juist helpt en meer de opstelling van een antiheldin aanneemt. Ze is tevens de moeder van Batmans zoon Damian Wayne.

Biografie[bewerken]

Talia is als dochter van Ra's al Ghul opgegroeid binnen diens organisatie The Demon, evenals de League of Assassins. In haar eerste ontmoeting met Batman had de leider van de League, Doctor Darkk, zich tegen Ra's gekeerd en gingen Batman en Talia een bondgenootschap aan om Darkk te verslaan. Kort daarop werd Robin (Dick Grayson) ontvoerd door de League en ontmoette Batman Ra's al Ghul, die onthulde dat Talia ook ontvoerd was. Dit bleek enkel een plan van Ra's om te testen of Batman een waardig opvolger voor hem zou zijn. Hoewel Talia verliefd op Batman blijkt te zijn en Batman haar liefde beantwoord, wijst hij het bod om met haar te trouwen en de opvolger van Ra's te worden af. Sindsdien bevindt Talia zich in een dilemma, waarbij de keuze valt tussen haar liefde voor Batman en haar trouw aan haar vader.

Talia kwam ook in ernstig conflict met haar vader na de geheimzinnige wederopstanding van Jason Todd, de tweede Robin, die door de Joker was vermoord. Nadat Jason door een verandering in de realiteit weer tot leven gekomen is, is hij hevig verminkt en zijn geheugen kwijt. In de hoop het hart van Batman terug te winnen nam Talia Jason onder haar hoede en genas hem door hem in een Lazarus Pit te gooien, tot woede van Ra's. Daarna gaf ze Jason financiële steun voor zijn training.

Uiteindelijk groeiden Talia en Ra's uit elkaar en nam ze de directeurspost van LexCorp op zich toen Lex Luthor president van de Verenigde Staten werd. Daarbij ondermijnde ze Luthors plannen door geheimen naar Superman te lekken en uiteindelijk alle aandelen aan Wayne Foundation te verkopen, zodat Luthor ontmaskerd werd en bankroet ging.

Nadat Ra's vermoord was door Talia's halfzuster Nyssa Raatko namen Talia en Nyssa de leiding over de League op zich, precies zoals de bedoeling van Ra's was geweest. Talia zwoer hierop haar liefde voor Batman af en omarmde haar lotsbestemming als erfgename van Ra's al Ghul. Ze werd zelfs één van de belangrijkste leden van de Secret Society of Super Villains. Na Nyssa's dood versplinterde de League echter.

In de verhaallijn Batman & Son maakte Talia aan Batman het bestaan van hun zoontje Damian bekend. Tevens stal ze het serum van Kirk Langstrom om een leger van Man-Bats te creëren. Kort daarna keerde Ra's al Ghul tot het leven terug en trachtte hij Damians lichaam over te nemen, wat dankzij een samenwerking tussen Batman en Talia nog net mislukte.

Nadat Batman in Final Crisis leek te zijn omgekomen, nam Dick Grayson de rol van Batman over en benoemde hij Damian tot Robin. Talia was het hier uiteindelijk niet mee eens en probeerde Damian tegen Dick op te zetten, wat uiteindelijk tot een breuk tussen haar en haar zoon leidde.

In andere media[bewerken]

Televisie[bewerken]

  • In Batman: The Animated Series kwam Talia in vier afleveringen voor, met de stem van Helen Slater. De eerste drie van deze afleveringen waren gebaseerd op Batmans eerste ontmoetingen met Talia en Ra's (al werd Dr. Darkk vervangen door Count Vertigo).
  • Dezelfde versie van Talia had een gastrol in Superman: The Animated Series, maar nu met de stem van Olivia Hussey. Talia helpt Ra's als deze de krachten van Superman probeert over te nemen.
  • In Batman Beyond blijkt dat Ra's is omgekomen tijdens zijn laatste confrontatie met Batman. Jaren later ontmoet de bejaard geworden Bruce Wayne Talia weer, die hem een aanbod doet om te verjongen met een technologie die het effect van de Lazarus Pit verbetert. Talia's lichaam blijkt echter te zijn overgenomen door Ra's al Ghul, die Bruces verjongde lichaam wil overnemen. Uiteindelijk komt Ra's/Talia om in een explosie.
  • In Batman: The Brave and the Bold kwam Talia ook voor, met een meer Aziatisch uiterlijk. In deze serie was niet zij maar Catwoman de moeder van Damian.

Film[bewerken]

  • Talia heeft een cameo, zonder tekst, in Batman: Under the Red Hood
  • In The Dark Knight Rises heeft Talia een cruciale rol als slechterik, in samenwerking met Bane. In de loop van de film maakt Bruce Wayne kennis met een zakenvrouw genaamd Miranda Tate, die zijn bijna failliete bedrijf overneemt en waarmee hij een romantische affaire heeft. In de climax van de film blijkt zij Talia al Ghul te zijn. Talia is geboren in dezelfde gevangenis als Bane, met wie zij na de moord op haar moeder een vertrouwensband opbouwde, en is de enige die er ooit uit heeft kunnen ontsnappen (als kind nota bene). Opvallend is dat in deze film Bane en Talia een zeer diepe vriendschap hebben, terwijl Talia in de strip weinig hebben moest van Bane.

Computerspellen[bewerken]