Riddler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Riddler
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Detective Comics #140 (oktober 1948)
Bedenker(s) Bill Finger
Dick Sprang
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Edward Nigma (of Nygma); geboren als Edward Nashton.
Lid (geweest) van Secret Society of Super Villains
Grootste vijand(en) Batman
Superkrachten Is een meester op het gebied van raadsels en puzzels. Bezit veel kennis.

De Riddler, (echte naam Edward Nashton, alias Edward "E." Nigma, ook wel eens gespeld als Nygma), is een fictieve superschurk uit de strips van DC Comics, en een vaste vijand van Batman. Hij dook voor het eerst op in Detective Comics deel 140. De Riddler werd bedacht door schrijver Bill Finger en tekenaar Dick Sprang.

Achtergrond[bewerken]

De Riddler is geobsedeerd door raadsels en puzzels. Hij houdt ervan om Batman en de politie altijd om de tuin te leiden, en hen cryptische aanwijzingen te sturen over waar zijn volgende misdaad plaats zal vinden. Het personage draagt meestal een groen kostuum met een bolhoed of een spandex pak.

Net als de meeste Batman vijanden is de Riddler in recente jaren een grimmiger en meer driedimensionaal personage geworden. De Riddler werd vooral populair door de manier waarop Frank Gorshin hem speelde in de Batman televisieserie uit de jaren 60. Gorshin kreeg voor zijn rol zelfs een Emmy Award-nominatie.

De Riddler heeft een zeer sterke modus operandi waar hij zelf niet uit los kan breken. Zo wil hij zijn vijanden altijd proberen te vermoorden via een speciale val of complexe constructie, zelfs als hij in de gelegenheid is de tegenstander in kwestie gewoon te doden. De Riddler’s misdaden zijn zeer uiteenlopend, daar hij elke misdaad kan plegen zolang hij er maar een puzzel of raadsel aan kan koppelen.

De Riddler heeft sinds zijn introductie een grote rol gespeeld in de Batman strips. Een van de grootste verhaallijnen waarin hij een rol speelde was “Hush”, waarin hij Killer Croc, Poison Ivy, Harley Quinn, de Joker, Clayface, en Scarecrow allemaal gebruikte als pionnen in zijn plan om Batman te verslaan. Zelfs Ra's al Ghul, Talia Al Ghul, en Superman werden onbedoeld bij dit plan betrokken. De Riddler staat niet altijd op even goede voet met andere vijanden van Batman. Zo is hij zelf doelwit geweest van onder andere de Joker en Poison Ivy.

Namen en variaties[bewerken]

In veel bewerkingen van de Batman franchise is de Riddler’s echte naam Edward Nigma (of Nygma) of E. Nigma. Sommige schrijvers gaan er van uit dat dit eveneens een valse naam is, en dat zijn echte naam Edward Nashton is.

In de Franstalige versies van de Batman-strips staat de Riddler bekend als Le Sphinx, vernoemd naar de legendarische sfinx die volgens de legendes aan iedereen raadsels stelde.

In Duitsland heet Riddler eveneens Mr. Sphinx, en soms ook Der Rätselknacker .

In Italië staat de Riddler bekend als Enigmista, de letterlijke vertaling van "Riddler".

In Mexico en Latijns-Amerika staat de Riddler bekend als El Acertijo, wat letterlijk “het raadsel” betekent.

In Spanje heet de Riddler "Enigma".

In Denemarken, heet de Riddler Gækkeren, wat losjes te vertalen is als een persoon die anderen voor de gek houdt, maar niet hoofdzakelijk met raadsels.

In Zweden heet de Riddler Gåtan, wat Zweeds is voor "het raadsel", en soms als Gåtmannen (=Raadselman).

In Rusland heet hij Ребус (Russisch voor Rebus).

In andere media[bewerken]

Live action[bewerken]

  • Frank Gorshin (10 afleveringen) en John Astin (2 afleveringen) speelden de Riddler in de Batman televisieserie uit de jaren 60. Gorshin speelde daarnaast ook de Riddler in de bijbehorende film. Voor deze serie was de Riddler in de strips slechts een bijpersonage, maar door deze serie werd hij populair bij een groot publiek. Gorshin speelde de Riddler ook in Legends of the Superheroes in 1979.
  • De Riddler werd gespeeld door Jim Carrey in de film Batman Forever. In deze film is de Riddler in werkelijkheid een medewerker van Bruce Wayne’s bedrijf. Hij maakt een kastje dat een gewone tv kan veranderen in een 3D tv middels manipulatie van hersengolven. Een bijeffect is dat hij toegang krijgt tot de gedachten van een ieder die dit kastje gebruikt, en zo hun geheimen en verstand kan overnemen. In de film laat de Riddler vier raadsels achter voor Batman die tezamen de Riddlers ware identiteit onthullen. Aan het eind van de film wordt hij door zijn eigen uitvinding getroffen, en totaal doorgedraaid in een gesticht opgenomen.

Animatie[bewerken]

Muziek[bewerken]

  • The Riddler verschijnt ook in de videoclip van het nummer "The Riddle" van popzanger Nik Kershaw uit 1984.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties