Tempel van Dendur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De tempel van Dendur in het Metropolitan Museum of Art, New York

De Tempel van Dendur is een Nubische tempel daterend uit de Romeinse periode van het Egyptische Rijk, rond 15 v.Chr. De tempel is gewijd aan de godin Isis en de goden Harpocrates en Osiris, almede twee vergoddelijkte zonen van een lokaal Nubisch stamhoofd, Pedesi ("Hij die geschonken is door Isis") en Pihor ("Hij die behoort aan Horus"). De tempel is gebouwd door de Romeinse keizer Augustus en wordt sinds 1978 tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Herlocatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1963 werd de tempel ontmanteld en verplaatst van haar oorspronkelijke locatie, als onderdeel van een groter UNESCO-project met als doel belangrijke gebieden te behoeden voor overstroming door het ontstaan van het Nassermeer als gevolg van de constructie van de Aswandam. De tempel en de bijbehorende entree werden in 1965 door Egypte aan de Verenigde Staten aangeboden als dankbetuiging voor de hulp bij het redden van verscheidende andere monumenten.

Overige gedoneerde tempels[bewerken | brontekst bewerken]

De drie andere tempels die gedoneerd werden naar aanleiding van hun hulp bij de constructie van de Aswandam en de herlocatie van bedreigde monumenten zijn: