Teotl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Teotl is een centraal concept in de Azteekse religie. In het Nahuatl wordt het vaak omschreven als "God", maar kan een veel grotere betekenis hebben, verwijzend naar een belangrijke dynamische energie van goddelijkheid. In Polynesië kende men een soortgelijk concept genaamd Mana[1]. De oorsprong van het begrip "Teotl" zorgt al velen jaren voor een oneindige discussie tussen wetenschappers.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Alle zaken in het Azteekse universum zijn Teotl, daarin is alles en iedereen slechts een fractie van het groter geheel. Teotl is niet een aparte kracht maar kan ook niet los gezien worden van al zijn verschillende vormen en identiteiten. Een duidelijke definitie van het begrip Teotl is dan ook moeilijk te geven, dit door de allesomvattende en vage aard van het woord.

Belang voor de Val van het Azteekse Rijk[bewerken | brontekst bewerken]

Teotl is ook erg belangrijk om de val van het Azteekse rijk te begrijpen. Dit omdat het erop lijk dat de Azteekse leider Motecuhzoma II en de Azteken in het algemeen naar Cortés en de veroveraars verwezen als "Teotl". Hierdoor gaat men ervan uit dat de Azteken geloofden dat de veroveraars goden waren. Een beter begrip voor "teotl" zou echter suggereren dat ze hooguit gezien werden als "mysterieus" en "onverklaarbaar".[2]

Notities[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Taube and Miller 1993, pp 89. Voor een uitgebreider stuk over het onderwerp zie, Hvidtfeldt, 1958
  2. Restall 2001 pp 116-118

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hvidtfeldt, Arild (1958). Teotl en Ixiptlatli: enige centrale concepties in de oude Mexicaanse religie: met een centrale introductie in cultus en mythes. Munksgaard, Kopenhagen.
  • Miller, Mary, and Karl Taube (1993). The Gods and Symbols of Ancient Mexico and the Maya. Thames and Hudson, Londen. ISBN 0-500-05068-6.
  • Townsend, Richard F. (2000). De Azteken, revised ed.. Thames and Hudson, New York.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]