The Passion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Passion in Groningen, 2014

The Passion is de titel van een Nederlands muzikaal-bijbels evenement dat sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden, telkens op een andere locatie. Het evenement wordt ook rechtstreeks op televisie uitgezonden. In 2015 wordt het evenement voor het eerst ook rechtstreeks op de radio uitgezonden.

Het evenement is een samenwerkingsproject van de omroepen EO en RKK (vanaf 2015 EO en KRO), de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de plaatselijke gemeente. De samenwerkende organisaties zien in het evenement een missionaire kans om aandacht te besteden aan Pasen. Een groep van 40 personen draagt ombeurten een groot wit kruis, dat van binnenuit verlicht wordt naar het hoofdpodium. Het kruis weegt 400 kilo en is zes meter lang. Bekende Nederlandse artiesten spelen de rollen van het Paasverhaal.

Het evenement en televisieprogramma is deels geïnspireerd door het lokale evenement de Manchester Passion. Een televisieregistratie hiervan werd op Goede Vrijdag 2006 door BBC Three uitgezonden.

Edities[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van edities van The Passion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Kruis dat werd gedragen tijdens The Passion 2012
2011, Gouda

In 2011 vond het evenement plaats op 21 april in de binnenstad van Gouda. Het evenement trok circa 20.000 bezoekers en werd door ongeveer een miljoen televisiekijkers gevolgd. The Passion Gouda won in juni 2012 de prijs voor het 'Beste Stadspromotie-evenement' van de stichting Nationale Evenementenprijzen.

2012, Rotterdam

In 2012 vond het evenement plaats op 5 april in Rotterdam op het Willemsplein. Dit jaar werd het evenement uitgezonden op Nederland 1.

2013, Den Haag

Het evenement vond plaats op 28 maart in het centrum van Den Haag. De stoet vertrok vanaf begraafplaats Sint Petrusbanden. Het hoofddecor van deze derde editie werd door de Hofvijver gevormd. The Passion werd door 2,3 miljoen mensen op tv gezien.

2014, Groningen

Op donderdag 17 april 2014 vond The Passion plaats in Groningen. Het evenement werd gehouden op de Vismarkt en werd door ruim 20.000 bezoekers bijgewoond. Naar de tv-uitzending keken zo'n 3,2 miljoen mensen.

2015, Enschede

The Passion zal in 2015 op 2 april plaatsvinden op het Hendrik Jan van Heekplein in Enschede. Het evenement zal dit jaar voor het eerst ook op de radio worden uitgezonden en wel op NPO Radio 2.[1]

Hoofdrollen[bewerken]

Rol 2011 2012 2013 2014 2015
Jezus Syb van der Ploeg Danny de Munk René van Kooten Jan Dulles Jim de Groot
Maria Do Berget Lewis Anita Meyer Simone Kleinsma Shirma Rouse
Petrus Thomas Berge Frans Bauer Jim Bakkum Stanley Burleson Jeroen van der Boom
Judas Iskariot Frank Lammers Charly Luske Daniël Boissevain Jamai Loman Jeroen van Koningsbrugge
Pontius Pilatus Wilbert Gieske Henk Poort Tom Jansen Jack van Gelder Jon van Eerd
Verteller Erik Dijkstra Philip Freriks Jörgen Raymann Beau van Erven Dorens Robert ten Brink
Verslaggever processie Hanna Verboom Antoinette Hertsenberg Renate Verbaan Lieke van Lexmond Bridget Maasland
1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van edities van The Passion

Vlaamse variant[bewerken]

In 2014 werd voor het eerst ook een Vlaamse variant van The Passion gehouden. Deze werd De Passie genoemd en vond eveneens plaats op Witte Donderdag, 17 april. Plaats van handeling was Merchtem. De rol van Jezus werd gespeeld door Jonathan Demoor.[2] Er werden onder meer nummers gezongen van Johan Verminnen en Stef Bos. Het evenement trok circa tienduizend bezoekers.[3]

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties