Thoth (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thoth
Genre vrijmetselarij
Frequentie tweemaandelijks
Formaat
Eerste editie Jrg. 1, nr. 1 (1950)
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitgeverij(en) Maçonnieke Stichting Ritus en Tempelbouw
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Thoth is een tijdschrift dat sinds 1950 wordt uitgegeven door de Maçonnieke Stichting Ritus en Tempelbouw, met als doel de vrijmetselarij te dienen en te bevorderen, met name onder het Grootoosten der Nederlanden. Het fungeert als opvolger van het vooroorlogse blad De Vrijmetselaar.

In Thoth worden zowel historische als actuele onderwerpen behandeld, met aandacht voor ontwikkelingen binnen de Orde en hun impact op de vrijmetselarij. De redactie streeft naar een objectieve benadering en vermijdt deelname aan politieke of bestuurlijke discussies. Hoewel Thoth geen krant is, hecht het tijdschrift wel waarde aan actualiteit en contact met de lezers. De redactie heeft projecten ondernomen om het tijdschrift breder onder de aandacht te brengen, maar streeft tegelijkertijd naar behoud van kwaliteit en objectiviteit.

Uitgangspunten en karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Thoth opereert binnen vastgestelde formele kaders, zoals vastgelegd in het redactiestatuut van de stichting. Het tijdschrift richt zich op het bevorderen van kennis en inzicht in de vrijmetselarij, evenals het documenteren van haar geschiedenis en relevante literatuur.

Inhoudelijk positioneert Thoth zich als een publicatie met een wetenschappelijk karakter, gebaseerd op de methodologie van de authentieke school. Het tijdschrift streeft naar controleerbare feiten, onderbouwd met degelijke documentatie en literatuurverwijzingen.