Tom Courtenay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Courtenay
Tom Courtenay (1973)
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Daniel Courtenay
Geboren 25 februari 1937
Land Vlag van Engeland Engeland
Werk
Jaren actief 1956-
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Thomas Daniel 'Tom' Courtenay (Hull, 25 februari 1937) is een Engels acteur. Hij werd genomineerd voor een Academy Award in zowel 1966 (voor zijn bijrol in de dramafilm Doctor Zhivago), als in 1984 (voor zijn hoofdrol in The Dresser). Meer dan vijf andere acteerprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder BAFTA Awards in 1963 (voor The Loneliness of the Long Distance Runner) en 1999 (voor de televisiefilm A Rather English Marriage) en de prijs voor beste acteur op het Filmfestival van Venetië 1964 voor King & Country.

Courtenay maakte in 1962 zijn filmdebuut als het titelpersonage in het oorlogsdrama Private Potter. Sindsdien speelde hij meer dan twintig filmrollen, meer dan dertig inclusief die in televisiefilms. Televisieseries vormen een marginaal gedeelte van zijn werkzaamheden en waar hij daarin voorkomt, is dat doorgaans in een eenmalig gastrolletje. Een uitzondering hierop vormt de miniserie Little Dorrit uit 2008. Hierin speelt Courtenay in alle veertien afleveringen Mr. Dorrit.

Buiten het zicht van de camera's is Courtenay tevens actief in toneelstukken. Hiervoor werd hij genomineerd voor de Tony Award voor beste acteur in 1977 voor Otherwise Engaged en nogmaals in 1982 voor The Dresser. In laatstgenoemde speelde hij Norman, net zoals in de gelijknamige film die een jaar later uitkwam.

Courtenay trouwde in 1988 met Isabel Crossley, zijn tweede echtgenote. Eerder was hij van 1973 tot en met 1982 getrouwd met actrice Cheryl Kennedy.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief 5+ televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige (gast)rollen.