Tom Hagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Thomas "Tom" Feargal Hagen is een fictief personage uit de Godfather boeken en films. Hij werd gespeeld door Robert Duvall in de films. Hij is de onofficiële geadopteerde zoon van Don Vito Corleone en is de familie advocaat en consigliere (juridisch adviseur).

The Godfather[bewerken]

Na de bruiloft van Connie Corleone, is Tom Hagen door Vito Corleone verzonden naar Hollywood om Jack Woltz, een filmstudio hoofd, ervan te overtuigen om zanger en acteur Johnny Fontane (Vito's peetzoon) de hoofdrol in zijn nieuwe oorlogsfilm te geven. Hagen vertelt Woltz vervolgens dat een van zijn acteurs is verhuisd van marihuana aan heroïne. Een verwijderde scène in de film laat zien dat deze informatie zou worden gebruikt om de ster bloot te stellen en dus kwetst Woltz's studio. Woltz wordt eerst boos en weigert, maar wordt steeds hartelijk als hij erachter komt voor wie Hagen werkt. Woltz nodigt hem uit voor zijn vorstelijke landgoed voor het diner, en toont hem zijn gewaardeerde paard, Khartoem. Tijdens het diner, probeert Woltz een andere afspraak te maken met Hagen, maar weigert Fontane in de rol te laten spelen, die met een van zijn proteges had geslapen. Mannen die werken voor de Corleones breken in de stallen van Woltz en onthoofden Khartoem, en plaatsen het afgehakte hoofd van het paard en een groot deel van zijn bloed in het bed van Woltz. De volgende dag ontvangt Hagen een oproep van Woltz, die dreigt de wet op de hoofden van de Corleones te brengen. Hagen geeft een nonchalante reactie en hangt op. Kort daarna, realiseert Woltz zich dat met Vito's connecties, hij waarschijnlijk niet kan winnen in de rechtbank met de mogelijkheid dat hij zichzelf doodt.

In december, is Hagen ontvoerd door Virgil Sollozzo en zijn lijfwachten. Op een geheime locatie, informeert Sollozzo Hagen dat Don Corleone doodgeschoten is, en vertelt Hagen om Sonny te overtuigen om mee te gaan met de oorspronkelijke deal. Hagen belooft Sonny te kalmeren, maar waarschuwt Sollozzo over onvermijdelijke represailles van Luca Brasi, de Don's fanatiek loyale lijfwacht en Hitman. Buiten medeweten van Hagen, werd Brasi vermoord door Sollozzo en Bruno Tattaglia. De vergadering wordt onderbroken wanneer Sollozzo te horen krijgt dat Don Corleone de schietpartij overleefde, dat alle plannen van Sollozzo ruïneerd, zoals dat Sonny zou luisteren naar geen deal, terwijl zijn vader nog leefde.

Terwijl hij alle Corleones liefheeft, is Hagen vooral dol op Sonny en vindt hem een echte broer voor hem als kind te helpen, en geeft zichzelf de schuld als Sonny vermoord wordt door de Barzini's. Nadat hij het nieuwe hoofd van de familie is geworden, verwijdert Michael Corleone Hagen als consigliere in het voordeel van het hebben van zijn vader Vito als deze positie. Hagen aanvaardt de beslissing, en blijft trouw. Echter, na de dood van Vito, hervat Hagen zijn rol als consigliere.

The Godfather, Part II[bewerken]

Na een aanslag op het leven van Michael in The Godfather Part II, neemt Hagen als waarnemend Don over terwijl Michael probeert te achterhalen wie hem in zijn organisatie had verraden en geholpen wordt door moordenaars. Hagen is instrumenteel in zowel het veiligstellen van de vriendschap van senator Pat Geary Michael en verdedigen tijdens de hoorzittingen van de Senaat over de maffia.

De val van het regime van Fulgencio Batista in Cuba ziet Michael af van zijn droom om een legitieme zakenman en zijn plaats te heroveren als de Don van de Corleone familie. Als gevolg hiervan geeft hij Hagen weer zijn oude positie als consigliere.

Tegen het einde van de film is Hagen niet in staat zijn ongeluk met toenemende meedogenloosheid van Michael te verbergen, vraagtekens bij de noodzaak om Hyman Roth doden. Michael confronteert Hagen over het luisteren naar concurrerende werkaanbiedingen, en dreigt de vrouw van Hagen te informeren over zijn maîtresse. Uitgedaagd door Michael om zijn loyaliteit aan de familie Corleone te bevestigen, reageert Hagen (in het Siciliaans) dat hij trouw zal blijven. Hij vervult zijn rol als plichtsgetrouw niet als een juridisch adviseur, maar als een onpartijdige gezant voor het Gezin, waarbij Frank Pentangeli, die Michael had verraden, de "idee" zelfmoord te plegen, zodat familie Pentangeli zou blijven worden verzorgd na zijn dood, terwijl hij weemoedig eens was met Pentangeli dat de Corleone familie niet langer 'als het Romeinse Rijk' is, zoals ze ooit waren geweest.

The Godfather, Part III[bewerken]

Volgens The Godfather Part III, is Hagen reeds voorafgaand aan het tijdsbestek van de film, 1979-1980 overleden. Er is geen specifieke vermelding in de film wanneer of hoe hij sterft, behalve dat het vóór de wijding is van zijn zoon, Andrew, een rooms-katholieke priester.

The Godfather's Revenge[bewerken]

Vervolgens Mark Winegardner's boek The Godfather's Revenge is Hagen vermoord in augustus 1964 door de voormalige Corleone onderbaas Nick Geraci, die hem verdrinkt de Florida Everglades. Geraci stuurt Michael vervolgens een pakket met daarin een dode babyalligator samen met de portefeuille van Hagen. Het is een bericht vergelijkbaar de boodschap die naar Sonny wordt gestuurd in de oorspronkelijke roman na de dood van Luca Brasi in de vorm van een kogelvrij vest gewikkeld rond een dode vis.

Familie[bewerken]

Vito Corleone - Onofficiële aangenomen vader

Carmella Corleone - Onofficiële aangenomen moeder

Santino, Fredo, Michael en Connie Corleone - Onofficiële aangenomen broers en zus

Theresa Hagen - Vrouw

Frank en Andrew Hagen - Zonen