Tom Poes en de blaasgeest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Poes en de blaasgeest
Stripreeks Tom Poes
Volgnummer 24
Scenario Toonder Studio's
Tekeningen Toonder Studio's
Type Softcover
Pagina's 40
Eerste druk 1982
Uitgever Oberon (1982)
Lijst van verhalen van Heer Bommel en Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Tom Poes en de blaasgeest is een ballonstripverhaal uit de Tom Poes-reeks. Het verhaal stond in afleveringen in de Donald Duck in de nummers 41 t/m 51 van 1981. Het werd door Oberon in 1982 uitgegeven als album en kreeg hier nummer 24.

Eerdere publicatie was in 1953 in het tijdschrift Wereldkroniek[1]; dit is dezelfde versie als in de Donald Duck, maar dan met een andere verdeling van de plaatjes over de afleveringen en bovendien in zwart/wit. In 1964 verscheen het ook in de Revue in een opnieuw getekende versie.[2][3]

In 2021 werd het verhaal ook opgenomen in de serie Gouden Boekjes, als leesverhaal met illustraties.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Als Tom Poes en Heer Bommel op een dag een wandeling door het bos maken, komen ze een dwerg tegen die vastzit onder een omgevallen boom. De dwerg blijkt een "blaasgeest" bij zich te hebben; als iemand deze opblaaspop opblaast, krijgt de pop dankzij de levensadem van de betreffende persoon zowel de gedaante als alle (uitvergrote) karaktereigenschappen van diegene totdat hij weer leegloopt. Dat blijft niet zonder gevolgen als bijvoorbeeld Heer Bommel en later Bul Super hem opblazen.