Tulip Computers (wielerploeg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tenue van Tulip Computers in 1991

Tulip Computers was een Belgische wielerploeg die tussen 1990 en 1992 drie seizoenen in het profpeloton heeft rondgereden. Hoofdsponsor was het Nederlandse computerbedrijf Tulip Computers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ploeg bestond drie seizoenen na het uiteenvallen van de AD Renting-ploeg van José De Cauwer aan het einde van het seizoen 1989 – omwille van financiële redenen – ondanks de eindzege in de Ronde van Frankrijk 1989 met Greg LeMond. De Cauwer, Dirk Wayenberg en Willy Jossart werden de vaste ploegleiders bij Tulip Computers.

Geldschieter was de Noord-Brabander Ludo Voeten. De ploeg begon als IOC, vanaf maart 1990 kwam Tulip Computers erbij als nieuwe hoofdsponsor. Waarna men in april 1990 doorging als Tulip-IOC-Hofnar toen ook de laatste in de ploeg investeerde. De belangrijkste renners tijdens het eerste seizoen van Tulip waren de Nederlander Johan van der Velde (van april tot juni) en de Belgen Frank Hoste (tot juli), Fons De Wolf, Ronny Van Holen en veldrijder Roland Liboton die bijna allemaal bij AD Renting hadden gereden doch die lang niet meer bij de jongste renners van het profpeloton hoorden. Libotons carrière liep zo goed als ten einde; hij won slechts de veldrit van Essen. De Belg Jim Van De Laer, destijds een beloftevolle renner, zou van 1990 tot 1992 bij Tulip Computers rijden.

Tulip moest wachten op succes in de grote koersen. In 1991 vond Tulip daarin al wat meer eer. Verrassend was de winst van de Belg Johnny Dauwe in de semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne.[1] In 1991 trok Tulip ook de broers Adrie en Jacques van der Poel aan, waarbij de ploeg de kaart van het veldrijden bleef trekken. Baanwielrenner Peter Pieters reed in 1991 en 1992 eveneens bij Tulip.[2] De Australiër Allan Peiper, voormalig renner van Peugeot en Panasonic, kwam voor de ploeg rijden. Ook haalde men enkele Scandinaviërs aan boord, onder wie de Deen Brian Holm. Adrie van der Poel werd Nederlands kampioen veldrijden én won de lastige veldrit van Asper-Gavere. De ploeg raapte prijzen op in etappekoersen. De Nederlander Michel Zanoli won een etappe tijdens de eerste week van de Ronde van Spanje. Bovendien won de 26-jarige Belgische klimmer Luc Roosen de Ronde van Zwitserland.[3]

1992 werd het laatste seizoen van Tulip. De oogst bleef dat jaar beperkt: enkele belangrijke veldritten gewonnen door Adrie van der Poel – die zijn nationale titel verlengde – alsmede enkele kermiskoersen, zoals tijdens het eerste seizoen 1990.

Belangrijke wielrenners[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijkste overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

1990
1991
Commons heeft mediabestanden in de categorie Tulip Computers (wielerploeg).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. 1991: Johnny Dauwe. Sporza (25 februari 2019). Geraadpleegd op 9 juli 2021.
  2. Woldendorp, Johan, 'Ploegleider verkeert in zwakke positie' Jose de Cauwer teleurgesteld in zichzelf. Trouw (9 juli 1993). Geraadpleegd op 9 juli 2021.
  3. De Backer, Vincent, Belg verloor in 1990 de Amstel omdat hij te vroeg juichte. Het Nieuwsblad. Geraadpleegd op 9 juli 2021.