Ultra (decryptie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ultra (soms in hoofdletters: ULTRA) was de naam die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten werd gebruikt voor informatie die afkomstig was van decryptie van onderschepte communicatie van de Duitse troepen. Uiteindelijk werd het de standaardterm in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten voor alle informatie afkomstig uit decryptie. De naam Ultra werd gebruikt omdat het codebrekend succes van het hoger belang werd geacht dan destijds de hoogste veiligheidsclassificatie (topgeheim).

Veel van het Duitse cijferverkeer werd gecodeerd op de Enigma (codeermachine), vandaar dat de term „ultra“ vaak wordt gebruikt als synoniem voor “Enigma-decryptie”. Echter in termen van informatiewaarde was de decryptie van de Lorenz SZ 40/42 machine belangrijker.

F.W. Winterbotham citeert in zijn boek Uiterst geheim (1974), de westelijke opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower, die aan het eind van de oorlog Ultra beschrijft als „beslissend“ voor de overwinning van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.

Distributie[bewerken]

De distributie van Ultra-informatie aan de geallieerde bevelhebbers en eenheden betekende een aanzienlijk risico van ontdekking door de Duitsers. Daarom werd met grote zorg gehandeld om zowel de kwaliteit van de informatie als de wijze waarop deze werd verkregen te controleren.

MI6 was verantwoordelijk voor de verspreiding van Ultra-informatie aan plaatselijke bevelhebbers. MI6 werkte met Speciale Eenheden van informatievoorziening (SLU), die werden toegekend aan belangrijke leger- en luchtmachtonderdelen. De activiteiten werden georganiseerd en gecontroleerd namens MI6 door de Kapitein Frederick William Winterbotham. De SLU omvatte informatie, mededelingen en cryptografische elementen. Elke SLU werd geleid door een Britse legerambtenaar, gewoonlijk bekendstaand als „Speciale Ambtenaar van de informatievoorziening". De belangrijkste functie van deze ambtenaar was het leveren van Ultrainformatiebulletins aan de bevelhebber of aan andere personeelsambtenaren. De standaardprocedure voor de Ambtenaar van informatievoorziening was de samenvatting van de informatie aan de ontvanger voorleggen, bij hem te blijven terwijl hij het bestudeerde om vervolgens de informatie te vernietigen.

Vaste SLU waren onder andere aanwezig op de Britse Admiraliteit en het Britse Ministerie van Oorlog. Deze eenheden hadden permanente telexverbindingen met Bletchley Park. Mobiele SLU's werd toegewezen aan het grondleger en het hoofdkwartier van de luchtmacht. Deze SLU's waren afhankelijk radiomededelingen voor informatiesamenvattingen te ontvangen.

Zie ook[bewerken]