Utopia Aalst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Utopia Aalst
Utopia Aalst met links het nieuwe gebouw en rechts de kazerne.
Opgericht Eerste steen gelegd 2017; afwerking in 2018 tot 2019

Utopia Aalst (vroeger bekend als de Krijgsgevangenis en kazerne)[1] is de hoofdbibliotheek van de Belgische stad en gemeente Aalst. Het gebouw is een fusering van oud en nieuw. Het werd ontworpen door de KAAN architecten. Voorheen was het een pupillensite waar een gedeelte van bewaard is gebleven.[2] Het hoekgebouw specifiek werd volledig bewaard. De naam verwijst naar Thomas More's publicatie Utopia, die gedrukt werd door Dirk Martens.

Utopia was de bibliotheek die begon met weesgedichten, alle Vlaamse bibliotheken volgden Utopia op.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Utopia Aalst was voorheen bekend als de krijgsgevangenis en kazerne, naar ontwerp van architecten Cornelis, Javaux en Teerlinckx, in het jaar 1840 opgetrokken, op de plaats waar voorheen het oude Zwarte Zustershuis (een gebouw van het jaar 1474) stond. Het Zwarte Zusterhuis werd in het jaar 1806 afgebroken.[1]

Het gebouw heeft een eclectische stijl en heeft thans een herwerking gekregen (het nieuwe Utopia gebouw) door de KAAN architecten. Deze nieuwe constructie combineert de gehele oude bouw van de krijgsgevangenis en kazerne met een nieuw modern geheel dat ontworpen is met de gedachte van bibliotheek.

De eerste steen werd gelegd in 2017.[4]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Best Arts & Culture Building Project, ABB LEAF Awards van het Leading European Architects Forum.[5]
  • Beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019.[6]