Vaucheria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vaucheria[1][2][3][4] is een geslacht van geelgroene algen (Xanthophyceae).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Vaucheria vormt vertakte filamenten met een diameter van 10 tot 200 µm met talrijke plastiden[5] en celkernen. Binnen de draad bevindt zich een grote vacuole (sifonale organisatie van het thallus). Dwarswanden worden alleen gevormd tijdens vermenigvuldiging. In tegenstelling tot groene algen is er geen zetmeelvorming, worden reservekoolhydraten buiten de plastiden opgeslagen in het cytoplasma. De draden zijn vaak verankerd met rhizoïden op of in het substraat. De alg wordt soms aangevallen door de raderdiertjes Proales werneckii. De plaag veroorzaakt de vorming van puntige gallen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

In Vaucheria vindt de voortplanting zowel aseksueel als seksueel plaats.

Ongeslachtelijke voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de vegetatieve voortplanting vormen zich synzoösporen aan de uiteinden van de draad. Dit zijn bolvormige structuren van 100 µm die zijn opgebouwd uit vele flagellerende cellen. De sporen groeien dan uit tot nieuwe draden. Deze vorm van ongeslachtelijke voortplanting is alleen bekend uit Vaucheria.

Seksuele voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens seksuele voortplanting versmelten kleine mannelijke geslachtscellen met grote eicellen. Mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen worden naast elkaar op dezelfde draad gevormd. Omdat de reductiedeling alleen plaatsvindt tijdens gametenvorming, is Vaucheria een diplont (levend wezen met een dubbele set chromosomen).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Vaucheria leeft in stromend en stilstaand zoet water, zowel op periodiek droge plaatsen als op vochtige locaties ver van water, zoals bospaden. Ongeveer 30% van de soorten is zoutminnend en komt voornamelijk voor op modderige oppervlakken in het estuariumgebied.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Karl-Heinz Linne von Berg, Michael Melkonian u. a.: Der Kosmos-Algenführer. Die wichtigsten Süßwasseralgen im Mikroskop. Kosmos, Stuttgart 2004, ISBN 3-440-09719-6.
  • Heinz Streble, Dieter Krauter: Das Leben im Wassertropfen. Mikroflora und Mikrofauna des Süßwassers. Ein Bestimmungsbuch. 10. Auflage. Kosmos, Stuttgart 2006, ISBN 3-440-10807-4.