Hadrodemus m-flavum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Veldsalieblindwants)
Hadrodemus m-flavum
Hadrodemus m-flavum
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Hadrodemus
Fieber, 1858
Soort
Hadrodemus m-flavum
(Goeze, 1778)
nimf
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Hadrodemus m-flavum is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann August Ephraim Goeze in 1778.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De ovale blindwants is macropteer en kan 7 tot 8 mm lang worden. De antennes zijn volledig zwart, net als de kop, het scutellum. Het halsschild is ook zwart en heeft drie gele of oranje strepen in de lengte en een gele ring om de hals. Het gebied rond het scutellum is geel of oranje net als de zijrand van de verder zwarte vleugels. Het uiteinde van het hoornachtige gedeelte van de vleugels (cuneus) is ook oranjegeel. Het doorzichtige deel van de vleugels is zwart met oranje aders. De pootjes hebben een bruinrode kleur.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort kent een enkele generatie per jaar en overwintert als eitje. Volwassen wantsen worden gevonden op diverse planten maar voornamelijk op kleinbloemige salie (Salvia verbenaca) en veldsalie (Salvia pratensis) op warme plekken met kalkrijke bodem van mei tot augustus.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Europa. De wants is zeer zeldzaam in Nederland; de laatste waarnemingen zijn uit 1950. In België wordt de soort wel regelmatig waargenomen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: