Verkiezingskandidaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een verkiezingskandidaat is iemand die de mogelijkheid heeft of wil hebben om een verkiezing te winnen. De term kandidaat wordt ook gebruikt om iets of iemand te beschrijven die kans maakt op het winnen van een prijs.

Het woord kandidaat is afkomstig uit het oude Rome, waar mannen die gegadigde waren voor een politieke functie een witgebleekte toga candida droegen (candida=wit).

In Angelsaksische politieke systemen is de persoon van de kandidaat extra belangrijk, omdat in dat systeem op iedere politieke positie slechts één persoon verkozen kan worden. De bekendste vorm van dit type verkiezingen zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarvoor de presidentskandidaten zich meer dan een jaar vóór de verkiezingsdatum al profileren.

Bij politieke verkiezingen in Nederland en België is doorgaans sprake van een lijstenstelsel, waarbij de persoon van de kandidaten minder uitgesproken voor het voetlicht komt.

Voordat iets of iemand kandidaat wordt gaat meestal een selectieproces vooraf, dat verschillende vormen kan aannemen: soms is er een selectiecommissie die een keuze maakt uit verschillende aanmeldingen, soms zijn er voorverkiezingen. Er wordt soms gesproken van een longlist die wordt ingekort tot een shortlist. Degenen die winnend uit dit proces komen vieren het bereiken van hun nominatie tot kandidaat vaak als een overwinning op zich (zoals een Oscarnominatie).