Vestre kirkegård

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vestre kirkegård
Een van de kunstmatige meren op het kerkhof
Plaats Kopenhagen Vlag van Denemarken Denemarken
Ligging 55° 39′ NB, 12° 32′ OL
Gesticht in 1870
Architectuur en landschap
Architect(en)  Hans Jørgen Holm, Edvard Glæsel
Oppervlakte  53,7 ha
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Denemarken

Vestre kirkegård is een van de vijf begraafplaatsen in Kopenhagen, Denemarken. De begraafplaats is gelegen in een groot park in het district Kongens Enghave en is met zijn 53,7 hectare het grootste kerkhof van Denemarken.[1] Het is belangrijk als open ruimte en populair bij de bevolking als verpozingplaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats werd geopend op 2 november 1870 om het tekort aan begraafplaatsen in Kopenhagen op te vangen. Assistens Kirkegård was tot dan toe de belangrijkste begraafplaats van de gemeente, maar had niet genoeg plaats meer. Hans Jørgen Holm, de vaste architect voor de "Begrafenisdienst Kopenhagen" was samen met landschapsarchitect Edvard Glaesel en de stadsingenieur Charles Ambt verantwoordelijk voor de totale planning en landschapsarchitectuur van de nieuwe begraafplaats. Oorspronkelijk een begraafplaats voor de armen, werd Vestre kirkegård in de jaren 1990 de belangrijkste gemeentelijke begraafplaats.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Noordkapel

De meeste gebouwen werden ontworpen door Hans Jørgen Holm of zijn opvolger Holger Jacobsen. De noord- en zuidkapel (1906) en de hoofdingang werden door Holm ontworpen. De oostkapel werd door Jacobsen gebouwd en in 1914 ingehuldigd, maar bleef maar tot 1926 in dienst.

Bekende personen begraven op Vestre kirkegård[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vestre Kirkegård (København) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.