Vijftal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vijftal
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep Tiktokkers, influencers
Jaren actief 2021-heden
Bekend van TikTok
Website
Portaal  Portaalicoon   YouTube

Vijftal is een Nederlandse jongensgroep die op TikTok onderhoudende video's, korte vlogs en challenges publiceert. De groep bestaat uit Timo Klop,[1][2] Thijs Jonker,[3] Tigo van den Berg,[4] David Geluk[5] en sinds 2023 Caden Hoorn,[6] bekend van de NPO-tv-serie De eindmusical. De jongensgroep is vooral bekend van challenges waarin ze voorbijgangers op straat uitdagen aan een opdracht mee te doen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De groep had naast hun hoofdaccount VIJFTAL (@vijftal)[7] een 'collab-account' Vijftal Stories (@vijftalstories),[2] dat vooral werd gebruikt om video's met andere bekende contentmakers en influencers te produceren. Dit laatste account werd in 2023 door TikTok verwijderd, omdat het platform meende dat de jongens jonger dan 13 jaar waren.

In augustus 2023 had de groep ruim 445.000 volgers op het hoofdaccount, waardoor Vijftal in de top 25 grootste tiktokkers van Nederland stond.

In juli 2022 werd bekend dat de groep was genomineerd voor twee socialemediaprijzen: Leukste Nieuwkomer op TikTok[8] en Beste Online Ster.[9][3] Ze namen het op tegen onder meer Enzo Knol, StukTV, Kalvijn, Gio en Dylan Haegens.

Vijftal kwam landelijk in het nieuws toen burgemeester Jan Hamming van Zaandam op TikTok een internetsensatie werd, nadat hij van de jongensgroep een TikTok-les had gekregen.[10] Het aantal volgers van de burgemeester verdubbelde. Vijftal noemde hem de "coolste burgemeester van Nederland". Hart van Nederland (SBS) maakte hierover een rapportage.[11]

Vijftal is niet alleen actief op TikTok, ze waren ook betrokken bij de promotie van het (kinder)televisieprogramma Oorlog-stories van NPO Zapp. Deze serie, welke zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, won de Cinekid Leeuw voor beste Nederlandse fictieserie. De groep heeft diverse samenwerkingen op zijn naam staan. Zo hebben NPO Zapp, Universal Pictures, Calvin Klein, Bon Bini Holland, ABN AMRO, Walibi Holland, Sony Music en winkelketen Jamin voor diverse projecten met deze jongens samengewerkt.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Uitslag
2022 Leukste Nieuwkomer op TikTok TikTok Genomineerd
2022 Tina Awards - Beste Online Ster 2022 Online Genomineerd
2022 NPO Zapp Awards - Favoriete Ster Online Genomineerd
2023 Tina Awards - Beste Online Ster 2023[12] Online Gewonnen