Voetbalbond van Newfoundland en Labrador

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voetbalbond van Newfoundland en Labrador
NLSA
Sport Voetbal
Land Vlag van Canada Canada
Algemene gegevens
Zetel Churchill Avenue 39,
St. John's[1]
Oprichtingsjaar 1950
Website
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Voetbalbond van Newfoundland en Labrador (Engels: Newfoundland and Labrador Soccer Association; NLSA) is de voetbalbond van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de jaren 1880 is voetbal een belangrijke sport op het eiland Newfoundland.[1] In 1896 werd er reeds een competitie opgericht voor ploegen uit de hoofdstad St. John's.[1] Het Dominion Newfoundland kende echter nooit een algemene voetbalbond, pas na de toetreding tot de Canadese Confederatie in 1949 werd hier werk van gemaakt.

Vroege geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 werd de Newfoundland Amateur Football Association opgericht in een meeting die in St. John's bijeengeroepen was door John Rabbitts uit diezelfde stad en Fred Tessier uit Grand Bank.[1] Rabbitts werd de eerste voorzitter.

De voetbalbond organiseerde in de periode 1950–1966 jaarlijks het All-Newfoundland Championship. Daarin namen de kampioenen van lokale competities – namelijk die van St. John's, het schiereiland Burin en Corner Brook – het op het einde van de voetbalkalender tegen elkaar op.

Deel van de CSA[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 april 1967 sloot de Voetbalbond van Newfoundland en Labrador zich officieel als lid aan bij de Canadese voetbalbond (CSA). Hierdoor was de bond niet langer een van de rest van het nationale voetballandschap losstaande entiteit. De bond richtte daarom voor het eerste een volwaardige provinciale competitie op die het hele jaar door liep: de Challenge Cup. Door dit alles mag de provinciale kampioen vanaf 1967 jaarlijks deelnemen aan de Challenge Trophy, de nationale Canadese voetbalbeker (voor amateurteams).[2]

In 2001 veranderde de provincie Newfoundland van naam tot "Newfoundland and Labrador", waardoor de voetbalbond zijn naam eveneens veranderde. In de bondsgeschiedenis werd het naamdeel "Football" ook vervangen door de in Canada voor de sport meer in zwang gerakende benaming "Soccer".

Kampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1967 organiseert de voetbalbond jaarlijks de Challenge Cup, een provinciale voetbalcompetitie voor mannenteams. Vanaf 1977 organiseert de bond ook de Jubilee Trophy, de provinciale vrouwenvoetbalcompetitie.[3][4][5] De bond is eveneens verantwoordelijk voor verschillende kampioenschappen en toernooien voor zowel jeugdspelers (NLSA Premier Youth Provincial Leagues) als senioren.

Lokale voetbalbonden[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie Newfoundland en Labrador telt verschillende lokale voetbalbonden (vaak op gemeentelijk niveau), enkele lokale atletiekbonden met een voetbalafdeling en losstaande amateurvoetbalclubs. Zij organiseren onder andere lokale competities en toernooien, vriendschappelijke wedstrijden, jeugdkampen enzovoort. Vrijwel alle ploegen in de provincie zijn erg lokaalgericht daar de intraprovinciale afstanden enorm zijn.

De tien volwaardige lokale voetbalbonden, allen lid van de overkoepelende NLSA, zijn hieronder opgelijst:[6]

Oost-Newfoundland
West-Newfoundland
Labrador

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1950–?: John Rabbitts[1]
  • ?–1967–?: Gus Etchegary[1]
  • ?–2007–?: Dee Murphy[1]
  • ?–heden: Doug Redmond