Warren Vaché sr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Warren Vaché sr.
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Warren W. Vaché senior
Geboren Brooklyn, 27 november 1914
Geboorteplaats BrooklynBewerken op Wikidata
Overleden Rahway, 4 februari 2005
Overlijdensplaats RahwayBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz
Beroep muzikant, journalist
Instrument(en) contrabas
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Warren W. Vaché senior (Brooklyn, 27 november 1914 - Rahway, 4 februari 2005)[1] was een Amerikaanse jazzcontrabassist en journalist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vaché was aanvankelijk drummer, maar had snel in de gaten, dat er een grotere vraag was naar contrabassisten. Hij speelde met Eddie Condon in de New Yorkse club Nick's, trad regelmatig op met Doc Cheatham, speelde ook met Bobby Hackett en Vic Dickenson en leidde zijn eigen, aan de traditonele dixieland verbonden bands als The Syncopatin' Six[2] en The Syncopatin' Seven[3], die twee albums opnamen voor Jazzology Records. Met The Syncopatin’ Seven trad hij in 1989 op tijdens het dixielandfestival in Dresden.

Daarnaast verdiende hij zijn levensonderhoud als reparateur en verkoper in de elektrohandel. Vaché was ook een van de oprichters van de American Jazz Hall of Fame. Hij was verder betrokken bij de oprichting van de New Jersey Jazz Society en de American Federation of Jazz Societies. Hij tekende 15 jaar lang als uitgever van het tijdschrift Jersey Jazz.

Vaché sr. schreef verder biografieën over jazzmuzikanten als Pee Wee Erwin, Johnny Blowers en Claude Hopkins (Crazy Fingers) en publiceerde de collecties The Unsung Songwriters en Jazz Gentry, die uit eigen artikels bestonden over jazz en jazzmuzikanten.

Privéleven en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn echtgenote Madeline heeft hij een dochter en twee zoons, die allebei professionele jazzmuzikanten zijn: trompettist Warren Vaché jr. en klarinettist Allan Vaché. Vaché sr. overleed op 4 februari 2005 op 90-jarige leeftijd.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1990: Swingin' and Singin’ (Jazzology) met Larry Weiss