Weba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

WEBA is een Belgische meubelwinkel met vestigingen in Gent, Deinze en Bergen. Het bedrijf, in handen van de familie Dewitte, heeft ook een webshop. WEBA verkoopt zowel meubilair als woonaccessoires en is gekend om een lage prijzen politiek. De keten draait een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen euro[1].

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De winkelketen werd opgericht door Raf Dewitte, vlasboer uit het West-Vlaamse Ooigem. Raf was ondernemend ingesteld, en startte een handel in leemplaten en later spaanplaten op basis van vlasvezels. Deze handel ging in de jaren '80 overkop.

In 1982 nam hij samen met zijn zonen een meubelzaak over in Deinze en noemde die 'Meubelen Troef'. Drie jaar later nam hij "de Weba" over, een koophal in een oud fabrieksgebouw aan de rand van Gent— een vroegere coöperatieve van de Vooruit.

WEBA werd een succes door een combinatie van meeneemprijzen, het aanbieden van bestelwagens[2] voor goedkoper transport en een cafetaria waar de bezoekers gratis koffie kregen.

In de jaren 2008 volgde ook een winkel in Bergen, die net als de andere winkels snel succes kende.

Park & Ride[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen april 2017 en december 2023 werd de parking van Weba en Decathlon aan de Vliegtuiglaan in Gent deels ingezet als park-and-ridelocatie.[3]

Reclame[bewerken | brontekst bewerken]

De geboorte van Arsène WEBA[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 werd beslist om de naam van 'Meubelen Troef' aan te passen naar WEBA. In samenwerking met de cartoonist Marec werd een campagne gelanceerd over het huwelijk tussen Philomène Troef en Arsène WEBA. De naam Arsène kwam van ‘Arsène Goedertier’, de vermeende dief van een luik van het Lam Gods, een bekende naam in het Gentse. Wat eerst bedoeld was voor eenmalig gebruik sloeg zo aan dat men besloot om verder te gaan met Arsène Weba. Marec maakte eerst cartoons voor de folder en De Streekkrant. Later kwam Arsène op affiches en animeerde Studio Bal Gehakt de eerste beelden met Arsène. Sinds 1990 kwamen tientallen clips uit, eerst met Arsène alleen, later met de bekende ‘Onslow’-man en zijn vrouw, soms een kind.[4]

Typerend aan Arsène Weba is zijn blauwe haar, gevormd als de letter W uit het Weba-Logo.