Weefsel Uitname Organisatie Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stichting Weefsel Uitname Organisatie Nederland
Geschiedenis
Opgericht 2019
Ontstaan uit Bio Implant Services
Structuur
Directeur Marc Vieten
Werkgebied Nederland
Hoofdkantoor Oude Meer
Type Stichting
Doel Uitname van donorweefsel na overlijden
Motto Integer Zorgvuldig Betrouwbaar
Aantal werknemers 100
Media
Website https://wuon.org/

Stichting Weefsel Uitname Organisatie Nederland, afgekort als WUON, is een non-profit organisatie die zich toelegt op de uitname van donormateriaal na overlijden. De stichting werd opgericht in 2019 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel een cruciale rol te spelen in het veiligstellen van weefsels voor transplantatiedoeleinden. WUON opereert in nauwe samenwerking met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en heeft een team van ongeveer 100 medewerkers, waarvan ongeveer 80% studenten geneeskunde zijn die een gespecialiseerde training hebben gevolgd.[1][2]

Oprichting en Missie[bewerken | brontekst bewerken]

WUON werd in 2019 opgericht als een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de uitname van weefsel na overlijden te coördineren en te vergemakkelijken. Voorheen was de uitname van weefsels nog de verandwoordelijkhied van de weefselbanken, zoals ETB-BISLIFE. Het weefseluitnameteam van deze bank is dan ook opgegaan in het nieuw opgerichte WUON.

De missie van de organisatie is het verzekeren van een effectieve en ethische uitname van donormateriaal ter ondersteuning van transplantatieprocedures, met als uiteindelijke doel het verbeteren van levens door middel van weefseltransplantaties.

Medewerkers en Training[bewerken | brontekst bewerken]

Met een team van ongeveer 100 medewerkers vervult WUON een cruciale rol in het uitnameproces. Circa 80% van het personeel bestaat uit studenten geneeskunde uit Amsterdam en Leiden die specifieke training hebben ondergaan om op een professionele en gevoelige manier om te gaan met het proces van weefseluitname.[2]

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Als opdrachtgever van WUON fungeert de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Daarnaast onderhoudt WUON nauwe samenwerkingsverbanden met andere organisaties, waaronder weefselbanken ETB-BISLIFE en Amnitrans EyeBank Rotterdam (AER). Deze samenwerkingen zijn essentieel om een vlotte coördinatie en veilige uitname van donormateriaal te waarborgen.

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]