Wikipedia:Etalage/Archief/Portaal:Seksualiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Dit portaal is opgezet door Msj (voorheen bekend als Emil76) en Mark Coenraats. Het portaal dient een visueel aantrekkelijk overzicht te geven van de bestaande lemmata omheen dit onderwerp. Daarnaast willen we aansporen tot bijdragen in deze categorie.

De vraag aan de gemeenschap is wat er nog dient te gebeuren eer dit portaal als volwaardig portaal in de encyclopedie kan worden opgenomen. Gaarne uw op- en aanmerkingen op Overleg portaal:Seksualiteit.

Geen overleg hier plaatsen a.u.b.

Mark Coenraats 31 aug 2009 19:38 (CEST)[reageren]

Hieronder kan gereageerd worden. Alvast bedankt. Mark Coenraats 3 sep 2009 12:28 (CEST)[reageren]

  • Is seksualiteit een begrip dat uitsluitend wordt gehanteerd als de mens het onderwerp is? --Sonty 3 sep 2009 12:42 (CEST)[reageren]
    • Heel goed, beste Sonty. Bij dieren is sprake van seksualiteit, want voorplanting is daar deel van. Het portaal richt zich echter meer op het geheel en de daarbij horende zaken, zoals psychologie, effectiviteit, taboe en acceptatie. Zodoende is het meer een portaal geworden in de richting van menselijke seksualiteit. Dit stemt (voor zover ik even snel kan zien) overeen met bijvoorbeeld de bijbehorende categorie. Zelf denk ik ook dat seksualiteit bij dieren voor 99% aangeduid wordt met de term voortplanting. Misschien handig om dat onderscheid te maken, maar ergens zou een vermelding, interne link, o.i.d. ook terecht zijn. Zie ook wat het hoofdlemma zegt in de inleiding:

Seksualiteit is de benaming van een complex van gevoelens en handelingen die een mens kan ervaren of uitvoeren en die samenhangen met lichamelijke gevoelens met betrekking op een andere persoon. Sommigen gebruiken een engere definitie en zien seksualiteit als de begeerte naar geslachtsgemeenschap tussen mensen en de geslachtsgemeenschap zelf.

Mark Coenraats 3 sep 2009 12:54 (CEST)[reageren]
Wetenschappelijk is het begrip seksualiteit voor zover ik zie niet een exclusieve term voor de mens (Zie bijvoorbeeld het gebruik van die term bij een bepaald soort aap hier bij wetenschappelijke literatuur, en op de eigen Wikipedia hier bij die aap met: Seksualiteit is zeer gebruikelijk bij bonobo's en niet alleen voor voortplanting.) Ik zou daarom dan ook het portaal "Menselijke seksualiteit" o.d. hernoemen en eea wijzigen daarin omtrent die term. --Sonty 3 sep 2009 16:47 (CEST)[reageren]