Wikipedia:GLAM/Naturalis/ISA-campagne soortenherkenning tekeningen Anselmus de Boodt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anselmus de Boodt, Europese bruine beer (Ursus arctos arctos) Beir. ursus. Ours. (bruikleen Rijksmuseum)

ISA-campagne soortenherkenning tekeningen Anselmus de Boodt[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2021 start Naturalis in samenwerking met het Rijksmuseum de ISA-campagne Tag the Species, met als doel de afgebeelde planten, dieren, schelpen en paddestoelen op de tekeningen die Anselmus De Boodt maakte en verzamelde te taggen met wikidata-items van deze soorten via de ISA tool. De tekeningen, in langdurige bruikleen bij het Rijksmuseum, werden tussen 1596 en 1610 door De Boodt gemaakt en verzameld voor keizer Rudolf II. In de tekeningen staan soms oude namen vermeld, uit de tijd van De Boodt. In begin 19de eeuw is (vermoedelijk) door Joseph van Huerne een soortnaam toegevoegd aan de tekeningen, maar deze is niet altijd correct! Deze moet dus niet zondermeer worden overgenomen. Ook zijn sommige namen inmiddels verouderd.

Na determinatie kan een soort of taxon name worden gevonden op Wikidata, eventueel met behulp van synoniemen en afbeeldingen, waarbij ook bronnen als Catalogue of Life of GBIF behulpzaam kunnen zijn bij het controleren van de beschrijvingen en determineren van de afgebeelde soorten.

Hoe werkt het?[bewerken | brontekst bewerken]

Stap voor stap:

Help mee de soorten op de tekeningen Van Anselmus de Boodt te identificeren!
ga naar de campagne: https://isa.toolforge.org/campaigns/165
Log in met je Wikimedia-gebruikersnaam. (Heb je nog geen gebruikersnaam? Maak deze dan hier aan.)
Je ziet een willekeurige bladzijde uit één van de albums. Hier kun je een "Depicts" toevoegen.

Zoek het wikidata-item (of items) van de afgebeelde soort of soorten. Vul dit zo specifiek mogelijk in, als je weet welke (onder)soort is afgebeeld.

Het gekozen wikidata-tem wordt getoond onder het veld 'depicts'. Je kunt deze in wikidata openen om te controleren of het de juiste soort is. Klik op save om deze te bewaren. Je kunt ook eerst zoeken in wikidata naar de juiste (onder)soort.

Gebruik eventueel afbeeldingen op Commons en synoniemenlijsten op bijvoorbeeld GBIF om je determinatie of het opschrift op de tekening te controleren. Vergeet niet op 'Save' te klikken.

Soort niet op Wikidata? Als de soort geen wikidata-item heeft, kun je mogelijk wel een bovenliggend taxon (geslacht of familie) koppelen.

Gevorderden kunnen een nieuw wikidata-item aanmaken en de bijbehorende properties invullen.

Scroll over de afbeelding om in te zoomen.

Als je de afbeelding in zijn geheel groter wilt zien, kun je bij file de link naar Commons openen in een nieuw tabblad.

Je kunt ook de metadata bekijken bij de afbeelding op Commons via de link 'show all metadata from commons'.

Je kunt afbeeldingen overslaan wanneer je wilt: klik dan op 'NEXT IMAGE'.

De albums bevatten ook lege pagina's, lijsten en andere teksten; deze kun je overslaan.

Je kunt stoppen met taggen en hervatten wanneer je wilt.

Optioneel: Als er meerdere soorten op één blad zijn afgebeeld kun je aanvullend annotaties in de afbeelding maken om bij elk individu aan te duiden welke soort het is (zichtbaar met mouse over als een geel rechthoek in de voorvertoningsafbeelding). Zie Help:Gadget-ImageAnnotator voor de technische uitleg.
Optioneel: De Boodt maakte en verzamelde ook afbeeldingen van fantasiefiguren.

Je kunt deze overslaan óf proberen er een toepasselijk wikidata-item bij te vinden.

De uitgebreide, engelstalige handleiding van de ISA Tool vind je hier:

A more detailed instruction in english (for contributors as well as for campaign coordinators):

Commons:ISA Tool/Manual.

Over de ISA Tool[bewerken | brontekst bewerken]

Deze laagdrempelige tool om afbeeldingen te beschrijven heet de ISA Tool. Deze is ontwikkeld in 2019. 'Isa' is een woord in de Shona-taal, en betekent 'plaatsen; neerzetten'. De ISA Tool is gebouwd om makkelijk beschrijvingen aan afbeeldingen op Wikimedia Commons toe te voegen, en met name meertalige beschrijvingen in gestructureerde data (lees meer: Structured Data op Wikimedia Commons).

Contact campaign manager[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het creëren van deze campagne is als gevolg van een bug de username van de campaign manager niet correct weergegeven en niet te editen. Wil je contact over deze campagne met de campaign manager dan kan je contact opnemen via de gebruikerspagina AHendriksen-collecties middels 'deze gebruiker emailen' (in de zijbalk links onder Hulpmiddelen).

bug statistieken / bug statistics[bewerken | brontekst bewerken]

Helaas, er is nóg een bug (buiten de controle van de ISA Tool) die ervoor zorgt dat sommige bijdragen niet zichtbaar worden in het overzicht van statistieken. Als je je gebruikersnaam niet terugziet in de resultatenlijst, meld je dan af bij de ISA Tool en maak je browsercache leeg. Log dan opnieuw in.

NB Unfortunately, some contributions are not visible in the overview of statistics. If you don't see your username in the results list, log out of the ISA-Tool and clear your browser cache. Then log in again: your contributions would appear in the statistics.

via deze link zijn de resultaten op te halen via Wikimedia Commons Query Service.